Naar hoofdinhoud

Zero CO2, partner van Fonds Nieuwe Doen

In het jaar 2050 moet de netto CO2-uitstoot van al onze activiteiten zijn gedaald tot nul: zero CO2. Om dit te bereiken wordt er veel gevraagd van ondernemers. Bedrijven zullen moeten verduurzamen, en liever vandaag dan morgen. Dat is echter gemakkelijker gezegd dan gedaan. Er zit namelijk vaak een groot gat tussen groene ambities en het waarmaken ervan. In tegenstelling tot wat meestal gedacht wordt, heeft dit niet zozeer te maken met een gebrek aan geld, want je kunt bijna overal subsidie of een lening voor krijgen. Waar ondernemers vooral tegenaanlopen is het steeds veranderende woud van fiscale regelingen, subsidies en leningen. 

Onze Groningse partner Zero CO2 helpt mkb-ondernemers met onderzoeken wat mogelijk is, en met het vinden van passende financiering. Dat kan een lening zijn van Fonds Nieuwe Doen, maar er zijn nog veel meer mogelijkheden. We vertellen je graag wat meer over wat Zero CO2 voor jou als ondernemer kan doen.

Waar kan Zero CO2 mkb-ondernemers mee helpen?

Zero CO2 is een platform waar je als mkb’er terecht kunt voor een plan op maat voor jouw verduurzaming, inclusief financiering. Het team van MVO-experts, fiscalisten en financieel adviseurs leidt je door het woud van wet- en regelgeving. Ze zorgen er op die manier voor dat je onderneming een toekomst tegemoet kan gaan, waarin oog voor de planeet en financieel gewin hand in hand gaan. Dit begint doorgaans met het in kaart brengen van de huidige prestaties en de kansen voor verbetering. Vervolgens kan er gekeken worden naar ieder aspect van de bedrijfsvoering:

  • Het bedrijfspand
  • Mobiliteit en transport
  • Bedrijfsprocessen
  • Hybride werken

Duurzaamheidsmeting

Om te weten hoe je komt waar je wilt zijn, is het van belang dat je weet waar je op dit moment staat. Daarom biedt Zero CO2 de nulmeting aan. Zo krijg je direct inzicht in hoe het op dit moment gaat, waar concreet winst te behalen valt en wat dit financieel betekent. 

Bedrijfspand verduurzamen

Veel bedrijven kunnen direct grote stappen zetten met hun CO2-reductie door het verduurzamen van het bedrijfspand. Hiermee kan direct flink bespaard worden op de gasrekening, waardoor dit een investering is die zichzelf vanzelf terugverdient. Afhankelijk van je doelen en de huidige staat van het pand kun je onder meer kiezen voor (extra) isolatie, het plaatsen van zonnepanelen en wtw-installaties. In veel gevallen kun je voor deze besparingsmaatregelen bij ons financiering krijgen.

Mobiliteit en transport

In het nieuwe regeerakkoord zijn vele miljarden extra vrijgemaakt voor het innoveren van de mobiliteits- en transportsector. Dit biedt grote kansen voor bedrijven die actief zijn in transport en personenvervoer. Of je nu vrachtwagens, binnenvaartschepen of personenbusjes op de balans hebt staan, er zijn veel mogelijkheden om deze middelen voordelig te verduurzamen. Zero CO2 helpt je hiermee.

Bedrijfsprocessen groener maken

Zijn al jullie productieprocessen optimaal afgesteld? Wordt hierbij rekening gehouden met actuele weersgegevens? En zijn er wellicht machines die je kan vervangen door duurzame alternatieven, en waar je subsidie voor kan krijgen? Het zijn vragen waar je als mkb-ondernemer meestal niet direct het antwoord op weet, maar Zero CO2 wél. Samen met partner enerGQ kunnen ze de prestaties van jullie processen gedetailleerd in kaart brengen en adviseren over hoe je deze op een slimme manier kan verbeteren.

Hybride werken

Thuiswerken is niet alleen een goede manier om de verspreiding van virussen tegen te gaan. Het is ook een goede manier om klimaatopwarming tegen te gaan. Het nieuwe kabinet erkent dit, en daarom wordt in het nieuwe regeerakkoord het stimuleren van thuiswerken expliciet benoemd als maatregel om de klimaatdoelstellingen te behalen. Ook hier kan je als duurzame ondernemer dus van profiteren. Er zijn verschillende fiscale regelingen en subsidies waarmee je werknemers voordelig een extra dag kan laten thuiswerken. Denk aan subsidies voor de optimalisatie van een thuiswerkplek en de beveiliging van data. Zero CO2 adviseert je hier graag in.

Je groene ambities financieren via Zero CO2 

Zoals je ziet liggen de kansen voor het toekomstbestendiger maken van je bedrijf eigenlijk voor het oprapen. Met name als je in zee kan gaan met een platform dat jouw duurzaamheidsreis kan vormgeven en je kan adviseren over welke financieringsmogelijkheden het best bij jullie passen, is er geen reden om niet vandaag nog te beginnen. Kijk eens op website van Zero CO2 voor meer informatie en neem vrijblijvend contact op. En wil je direct meer informatie over de groene bedrijfsleningen van Fonds Nieuwe Doen? Kijk dan ook eens hier.

Ok, ik wil meer weten over
het nieuwe doen

Fonds Nieuwe Doen Groningen gebruikt cookies om het bezoek voor jou nog makkelijker en persoonlijker te maken. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.