Naar hoofdinhoud

Zonnepanelen voor je bedrijf

Alles over het zakelijk aanschaffen van zonnepanelen 

Steeds meer ondernemers wekken zelf hun energie op met zonnepanelen. Dat is niet vreemd, want de prijzen voor zonnepanelen zijn de laatste jaren flink gedaald, terwijl gas en elektriciteit juist stukken duurder zijn geworden. Overweeg je ook zonnepanelen voor je bedrijf aan te schaffen? Bij Fonds Nieuwe Doen helpen we ondernemers met groene ambities. Hoe? Met bedrijfsleningen op maat en informatie waar je wat aan hebt. Hier lees je wat je moet weten over het zakelijk aanschaffen van zonnepanelen: de voordelen, wat het kost, wat het oplevert, waar je rekening mee moet houden en hoe je het slim financiert. 

De voordelen van zonnepanelen voor je bedrijf

  • Je energiekosten gaan flink omlaag. Na gemiddeld 7 jaar heb je de investering terugverdiend, terwijl zonnepanelen gemiddeld 25 tot 30 jaar meegaan. Dat is dus pure winst!
  • Je krijgt een lager Energielabel. Vanaf 2023 moeten ieder kantoor vanaf 100 m² minimaal Energielabel C hebben. In de toekomst worden deze regels nog strenger.
  • Bedrijven met een groen imago zijn aantrekkelijker voor klanten, overheden en investeerders. Daardoor groeien ze sneller en verdienen ze meer. 
  • Voor het laten plaatsen van zonnepanelen kan je gebruik maken van interessante fiscale regelingen, subsidies en voordelige bedrijfsleningen.

Wat kosten zonnepanelen en wat leveren ze op?

Het laten plaatsen van zonnepanelen is een flinke investering, die ook flink wat oplevert. Twee terechte vragen die veel ondernemers dan ook hebben is hoe hoog de kosten zijn, en welke opbrengsten ze kunnen verwachten. Het kostenplaatje voor het laten plaatsen van zonnepanelen bestaat uit grofweg drie componenten: 

  • De zonnepanelen zelf
  • Aanpassingen aan de elektrische installatie van het pand, waarbij met name het plaatsen van een omvormer een kostenpost vormt
  • Arbeidskosten 

De opbrengsten bestaan logischerwijs uit de stroom die je opwekt (en die je dus niet meer hoeft in te kopen bij je leverancier). Door de prijs van wat je betaalt per kWh te vermenigvuldigen met wat je verwacht op te wekken, kan je de opbrengst in euro’s berekenen, en vervolgens de terugverdientijd. Hoeveel stroom je straks jaarlijks opwekt met je zonnepanelen is afhankelijk van verschillende factoren. Denk aan het aantal en het type panelen dat je laat plaatsen, en aan de ligging van het dak (richting, schaduw). De prijs per kWh is met name afhankelijk van wat de markt doet en de voorwaarden die je met je leverancier hebt afgesproken.

Je mag gemiddeld verwachten dat je bij een investering van € 8.000 (ex btw) 24 zonnepanelen kan laten plaatsen, waarmee je jaarlijks ongeveer 7000 kWh aan stroom kan opwekken. Uitgaande van een gemiddelde prijs per kWh van €0,20 (2022, ex btw), bespaar je dus jaarlijks € 1.400 en heb je de zonnepanelen binnen 6 jaar terugverdiend. Dat is dus zelfs als je geen gebruik maakt van fiscale regelingen en subsidies. 

Passen zonnepanelen op mijn bedrijfspand?

Zonnepanelen passen vrijwel altijd op het (platte of hellende) dak van je bedrijfspand. En hoe groter het oppervlak van het dak, hoe meer zonnepanelen je er kwijt kan. Houd er wel rekening mee dat schuine daken met een noordelijke oriëntatie of veel schaduw een lagere opbrengst zullen hebben. Daarnaast dient er vanzelfsprekend een stabiele dakconstructie aanwezig te zijn. Houd ook rekening met de voorwaarden van je netbeheerder, je verzekering en denk aan de omgevingsvergunningen. 

Kun je om wat voor reden dan ook geen zonnepanelen plaatsen op je bedrijfspand? Overweeg dan om mee te doen met een collectief zonnedak project. Ook hiermee profiteer je van de voordelen van de zon, maar hoef je de panelen zelf niet te plaatsen.

Wat als je meer stroom opwekt dan dat je verbruikt?

Op zonnige zomerdagen zal je meer opwekken dan op een grijze herfstdag. Op dagen dat je veel opwekt, is de kans groot dat je meer elektriciteit opwekt dan dat je direct gebruikt. Met een accusysteem kun je deze energie opslaan. Ook kun je deze extra energie slim gebruiken om bijvoorbeeld elektrische bedrijfswagens gratis op te laden. 

Heb je toch energie over? Dan kan je de energie terug leveren aan je leverancier en gebruikmaken van de zogenaamde salderingsregeling. Hiermee wordt de stroom die je terug levert voor 100 procent weggestreept tegen de stroom die jaarlijks afneemt. Houd er wel rekening dat deze regeling alleen geldt voor kleinverbruikers (tot 55,2 kW aan vermogen) en dat deze naar verwachting vanaf 2023 wordt afgebouwd. Lees er hier meer over.

Hoe financier je als bedrijf het plaatsen van zonnepanelen?

Om als bedrijf het laten plaatsen van zonnepanelen te financieren (eventueel in combinatie met andere verduurzamingsmaatregelen), zijn er zoals gezegd diverse regelingen en subsidies waar je gebruik van kan maken. Hierdoor wordt de aanschaf financieel nog wat interessanter, en verdien je de investering sneller terug. Zo is er de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE), waarmee je een deel van een zonnepanelenproject kan financieren. Ook met de Energie-investeringsaftrek (EIA) en Subsidieregeling Verduurzaming MKB (SVM) kun je de kosten omlaag brengen. We raden aan je hierover goed te laten adviseren.

Bedrijfslening voor zonnepanelen van Fonds Nieuwe Doen

Speciaal voor ondernemers in Groningen biedt Fonds Nieuwe Doen bedrijfsleningen aan. Deze leningen hebben een lage rente en aantrekkelijke voorwaarden. Ze zijn speciaal bedoeld om investeringen in zonnepanelen voor je bedrijf en andere energiebesparende maatregelen te financieren. Op deze manier helpen wij lokale ondernemers met hun bijdrage aan de energietransitie en maken we van Groningen een (nog) groenere provincie. Kijk hier voor meer informatie en de voorwaarden of neem vrijblijvend contact op. We kijken graag samen met jou wat mogelijk is.

Ok, ik wil meer weten over
het nieuwe doen

Fonds Nieuwe Doen Groningen gebruikt cookies om het bezoek voor jou nog makkelijker en persoonlijker te maken. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.