Naar hoofdinhoud

Lening aanvragen?
Kijk eerst hieronder voordat je verder gaat.

Of neem direct contact op!

Sluit nu je lening af

Tegen niet normale voorwaarden.
NIEUW: DE ENERGIELENING PLUS: SNEL LENEN VAN € 50.001 tot € 150.000 VOOR ENERGIEPROJECTEN. MEER WETEN?

Voor wie is het Nieuwe Doen en hoe werkt het?

Voor wie is het?

 • Zorg: Leningen voor welzijnsgerelateerd vastgoed zoals zorgcentra, accommodaties voor dagbesteding en begeleid wonen.
 • Leefbaarheid: Leningen voor bouw, herbouw, verbouw en inventaris van maatschappelijke accommodaties als dorphuizen en clubhuizen van sportverenigingen
 • Energie: Leningen voor energiebesparing en duurzame energieopwekking. Denk hierbij aan ledverlichting, isolatie, zonnepanelen, postcoderoosprojecten of verduurzamen van productieprocessen.

Hoe werkt het?

 • De financiële voorwaarden voor leningen verschillen per aanvraag. De hoogte van de rente, de looptijd van de lening en de gevraagde zekerheden worden in overleg met het fondsmanagement vastgesteld. Vroeg in het traject krijg je een indicatie van de maandelijkse financieringslasten.
 • Rente en overige voorwaarden staan vast gedurende de gehele looptijd van de lening. Aflossing en rente worden met een vast annuïtair bedrag maandelijks automatisch van je rekening afgeschreven.
 • Voor leningen van € 5.000,- tot € 50.000,-  kun je online een zogenaamde lichte financiering aanvragen.
Meer weten?

Lichte financiering van €5.000,- tot €50.000,-

De Regeling Lichte Financieringen kent de volgende voorwaarden

Deze lening kun je direct online aanvragen. Wil je eerst weten aan welke voorwaarden je moet voldoen om deze lichte financiering aan te kunnen vragen? Check dan hier de voorwaarden.

 • het project dient aan te sluiten bij de doelstellingen van het Leefbaarheidsfonds Groningen (artikel 4.2 investeringsreglement), het Energiefonds Groningen (artikel 5.2 investeringsreglement)of het Zorgfonds Groningen (artikel 6.2 investeringsreglement)
 • de omvang van de financiering ligt tussen de € 5.000 en € 50.000
 • de aangevraagde lening bedraagt maximaal 75% van de totale investering
 • de lening wordt pas uitbetaald als de eindfactuur van de uitvoerder ingediend is
 • het betreft een annuïtaire lening o.b.v. maandelijkse aflossing d.m.v. automatische incasso
 • je dient een tweetal verklaringen in waarin je aangeeft hoeveel subsidie je in de afgelopen 5 jaar hebt ontvangen en verklaart dat jouw organisatie niet in financiële moeilijkheden verkeert
 • De rente bedraagt 5,1% bij een looptijd van 5 jaar en 5,4% bij een looptijd van 10 jaar.

Energielening PLUS €50.001,- tot €150.00,-

Voorwaarden Energielening PLUS

Heb je plannen om met je bedrijf, stichting, vereniging of coöperatie tussen de € 66.668,- en € 200.000,- te investeren in energiebesparing en/of duurzame opwekking van energie? Dan is de Energielening PLUS iets voor jou. Deze lening is bedoeld voor leningen:

 • tussen de €50.001 – €150.000
 • en maximaal 75% van de investering
 • met een looptijd van 5, 10 of 15 jaar, die jij bepaalt

Hoe werkt deze lening?
De Energie Lening Plus is voor Groningse organisaties die willen investeren in energiebesparing, en/of duurzame energieopwekking.

Direct lagere kosten door duurzaam investeren? Dat wil jij toch ook?

Wanneer je investeert in bijvoorbeeld zonnepanelen, isolatie, een warmtepompinstallatie of een energiezuinig led-verlichtingssysteem worden je energiekosten direct lager. Wie wil dit nou niet? Bovendien draag op je op deze manier bij aan een duurzamere en schonere wereld. Dubbel winst dus!

Hoe kan ik deze lening aanvragen?
Dit doe je door het aanvraagformulier (link) in te vullen en de gevraagde bijlagen te uploaden. Wij nemen je aanvraag dan binnen 3 werkdagen in behandeling. Voor deze lening moet je wel kredietwaardig zijn dus een krediettoets, op basis van de jaarrekeningen over de laatste twee
boekjaren, maakt deel uit van de beoordeling. De rente betaalt hangt af van de looptijd die je kiest, of wij zekerheden kunnen vestigen en de kredietrating van uw bedrijf. Als de aanvraag compleet is en voldoet aan de voorwaarden streven wij ernaar om het binnen één week rond te maken.

Als het definitief rond is en de overeenkomst is (digitaal) getekend, dan heb je 6 maanden om de lening op te vragen. In deze periode kan het project plaatsvinden. Je kan eenmalig een voorschot aanvragen van maximaal 75% van de lening. Na installatie mail je ons de eindfactuur met een foto van het eindresultaat en dan zullen wij z.s.m. het (resterende) financieringsbedrag naar uw rekening overmaken. De automatische incasso van rente en aflossing begint een maand na uitboeking van het voorschot of de totale lening.

Zoals bij al onze leningen rekenen wij voor het afsluiten van de financiering geen afsluitkosten.

Verder zijn de voorwaarden hetzelfde als bij onze andere leningen; niet normaal goed dus!

Overtuigd? Vraag direct een Energielening PLUS aan

 

Reguliere financiering van €50.000,- tot €2,5 miljoen

Voorwaarden reguliere financiering

Een reguliere financiering loopt altijd via ons fondsmanagement. Je kunt het fondsmanagement bellen of mailen om te controleren of je project in aanmerking komt voor financiering, over de voorwaarden hiervan en over de manier waarop je een reguliere financiering aanvraagt. De financiële voorwaarden voor reguliere financieringen zijn per aanvraag anders. Zaken zoals de hoogte van de rente, de looptijd van de lening en de gevraagde zekerheden worden in overleg met het fondsmanagement vastgesteld. Vroeg in het traject kan ons fondsmanagement je een indicatie geven van de te verwachten voorwaarden en financieringslasten. Aan deze indicaties zijn op geen enkele manier rechten te ontlenen.

 

Voorwaarden reguliere financiering

Een reguliere financiering loopt altijd via ons fondsmanagement. Je kunt het fondsmanagement bellen of mailen om te controleren of je project in aanmerking komt voor financiering, over de voorwaarden hiervan en over de manier waarop je een reguliere financiering aanvraagt. De financiële voorwaarden voor reguliere financieringen zijn per aanvraag anders. Zaken zoals de hoogte van de rente, de looptijd van de lening en de gevraagde zekerheden worden in overleg met het fondsmanagement vastgesteld. Vroeg in het traject kan ons fondsmanagement je een indicatie geven van de te verwachten voorwaarden en financieringslasten. Aan deze indicaties zijn op geen enkele manier rechten te ontlenen.

 

Hoe kom ik in aanmerking voor financiering door het fonds?

Jouw project komt in aanmerking voor financiering als je voldoet aan de in het Investeringsreglement van het fonds vastgelegde eisen en voorwaarden. Het investeringsreglement kan je downloaden op onze website.

Hoeveel kan ik lenen bij het fonds?

 • Dat is verschillend voor de diverse deelfondsen. Voor alle fondsen geldt dat de minimale omvang van de lening € 5.000,- moet zijn.
 • Bij het Leefbaarheidsfonds kan je een lening aanvragen van 75% van de investeringskosten met een maximum van € 500.000,-
 • Bij het Zorgfonds kan je een lening aanvragen van 75% van de investeringskosten met een maximum van € 500.000,-
 • Bij het Energiefonds kan je een lening aanvragen van 50% van de investeringskosten met een maximum van € 2.500.000,-

LET OP: Voor leningen tot € 50.000,- is er de Regeling lichte Financieringen

Het fonds biedt voor leningen van € 5.000,- tot € 50.000,- de mogelijkheid tot het afsluiten van een zogenaamde lichte financiering. Het aanvragen hiervan is eenvoudig te doen via de website van het fonds.

Fonds Nieuwe Doen Groningen gebruikt cookies om het bezoek voor jou nog makkelijker en persoonlijker te maken. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.