Naar hoofdinhoud

Isoleren van een bedrijfspand

Isoleren bedrijfspand

Alles wat je moet weten over zakelijk isoleren

Het isoleren van een bedrijfspand is de perfecte manier om in één klap het energieverbruik te verlagen en het comfort te verhogen. In sommige gevallen is isolatie bovendien verplicht. Omdat je energierekening een stuk lager wordt, verdien je de investering vaak al binnen vijf jaar terug. Kortom: meer dan genoeg redenen om er zo snel mogelijk mee te beginnen. In dit artikel helpen we je op weg. Hier lees je of het voor jouw bedrijf verplicht is, wat je opties zijn en hoe je het slim financiert. 

Is een bedrijfspand isoleren verplicht?

Het isoleren van een bedrijfspand levert altijd op, maar is het ook verplicht? Op dit moment (najaar 2021) nog niet, tenzij je het om nieuwbouw gaat, of als je het pand verhuurt of verkoopt. Vanaf 2023 verandert dat. Vanaf dat moment moeten vrijwel alle kantoren minimaal Energielabel C hebben. Dit betekent dat het pand efficiënt met energie moet omgaan, en zonder fatsoenlijke isolatie is dit simpelweg niet mogelijk. Overigens zijn er wel een aantal uitzonderingen. Heb jij nog geen Energielabel, label D of lager en wil je weten of je verplicht bent dit straks te hebben? Bekijk dan ook eens deze infographic van de RVO.

Welke isolatie-opties zijn er voor bestaande bedrijfspanden?

Om het energieverlies van een kantoor of ander soort zakelijk pand te verkleinen, zijn er meerdere opties. In principe kan er overal waar warmte ‘weglekt’ isolatie worden aangebracht, om zo de efficiëntie van het gebouw te verbeteren. Welk type isolatie in jouw geval het meest geschikt is, hangt af van bestaande constructies. Zo moeten er voor bijvoorbeeld spouwmuurisolatie wel spouwmuren zijn, en behaal je met name winst als de huidige isolatie van een onderdeel nog minimaal is. 

Dakisolatie

Omdat warmte naar boven trekt, is goede dakisolatie heel belangrijk. Zonder isolatie verliest een gebouw maar liefst 30 procent van de warmte via het dak. Je kunt dus enorm besparen door het dak te isoleren. Doorgaans heb je de investering er binnen 5 tot 8 jaar uit. Dakisolatie kan zowel bij platte als hellende daken, en zowel van binnenuit als aan de buitenkant. 

Spouwmuurisolatie

Een spouwmuur bestaat uit een buitenmuur en een binnenmuur. In de ruimte daartussen kan isolatiemateriaal worden aangebracht. Bij panden van na 1980 is dit al gebeurd, maar vaak zie je dat dit is verzakt. Oudere panden hebben meestal nog geen isolatie in de spouw. Het (opnieuw) isoleren van een spouwmuur is vrij eenvoudig en een goedkope oplossing. Je verdient de investering doorgaans binnen 5 jaar terug. 

Vloerisolatie

De vloer van een bedrijfspand kan langs de onderkant geisoleerd worden. Door dit te laten doen, bespaar je niet alleen tot 10 procent aan stookkosten, maar heb je ook minder last van vocht en minder last van koude voeten. Vloerisolatie verdient zich binnen 5 tot 10 jaar terug.

Glasisolatie

Veel kantoren zijn tegenwoordig uitgerust met standaard dubbelglas. Door dit te laten vervangen door HR++-glas, kan je 10 tot 15 procent aan energie besparen. Dit kan in de meeste gevallen gewoon in bestaande kozijnen geplaatst worden. Ben je toevallig ook toe aan nieuwe kozijnen? Dan is het slim te investeren in driedubbel HR+++-glas, want daar bespaar je nog een aantal procentjes meer mee. Ook deze investeringen verdienen zich in gemiddeld 5 tot 10 jaar terug. 

Overige manieren om te isoleren

Naast het isoleren van de buitenkant van gebouwen, kan er in sommige gevallen ook veel winst behaald worden door installaties te installeren. Bij hotels en andere horecapanden gaat er bijvoorbeeld veel warmte verloren door warmwaterleidingen. Door deze beter te isoleren kan je dus flink besparen. Ook het beter isoleren van een koelcel en het hergebruiken van restwarmte uit keukens zijn manieren om in deze branche je energierekening te verlagen.

Hoe financier je het isoleren van een bedrijfspand?

Hoewel een investering in isolatie zichzelf terugbetaalt, moet die investering in eerste instantie natuurlijk wel betaald worden. Daarom zijn er voor ondernemers tegenwoordig een groot aantal partijen en instanties waar je terecht kan voor financiële ondersteuning. Op die manier wordt het bedrijfspand verduurzamen voor ieder bedrijf haalbaar en betaalbaar. De meeste ondernemingen maken gebruik van subsidie en een speciale groene bedrijfslening.

Subsidie isolatie zakelijk

Voor het isoleren van een bedrijfspand (in de provincie Groningen) kan je subsidie krijgen via de provincie en in sommige gevallen ook via de gemeente. Houd er wel rekening mee dat deze subsidieregelingen als voorwaarde stellen dat je geen gebruik maakt van andere subsidies. Kijk dus goed welke subsidie het best bij jouw bedrijf past. Ook kun je als ondernemer gebruik maken van de Subsidieregeling Verduurzaming MKB (SVM), om energieadviseurs en het opstellen van een isolatieplan te bekostigen.

Naast subsidies zijn er interessante fiscale regelingen waar je gebruik van kan maken. Zo is er de Energie-investeringsaftrek (EIA). Hiermee kun je 45,5% van de investeringskosten voor isolatie aftrekken van je fiscale winst. 

Bedrijfslening voor verduurzaming

Voor het isoleren en verduurzamen van een bedrijfspand kan je bij financiële instellingen terecht voor een zakelijke lening met goede voorwaarden, zoals een lage rente. Ben je gevestigd in de provincie Groningen? Dan kan je bij ons een bedrijfslening afsluiten voor isoleren van je bedrijfspand (en eventuele andere energiebesparende maatregelen). Fonds Nieuwe Doen ondersteunt Groningse ondernemers met het waarmaken van hun groene ambities. Meer weten? Bekijk hier de voorwaarden of neem vrijblijvend contact op.

Ok, ik wil meer weten over
het nieuwe doen

Fonds Nieuwe Doen Groningen gebruikt cookies om het bezoek voor jou nog makkelijker en persoonlijker te maken. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.