Naar hoofdinhoud

Duurzame bedrijven in Groningen

Als ondernemer moet je wel bijna gek zijn om niet met duurzaamheid aan de slag te gaan. Want of je het nu vraagt aan klanten die bij je afnemen, investeerders die je financieren of beleidsmakers die regels en vergunningen opstellen: ze gaan allemaal liever in zee met groene, duurzame bedrijven dan met grijze achterblijvers. Bovendien is het ook gewoon een morele verplichting om op zo’n manier te werken dat je de planeet en de mensen en dieren die erop leven niet uitput. 

Toch worstelen veel ondernemers met verduurzamen. Want waar begin je? En wanneer ben je duurzaam genoeg om jezelf duurzaam te noemen, en bijvoorbeeld in aanmerking te komen voor een duurzame bedrijfslening? Het is daarom goed om eens te kijken hoe andere groene en maatschappelijk betrokken bedrijven in de buurt dit aanpakken. Hier zijn drie bedrijven die met hulp van Fonds Nieuwe Doen hun duurzame ambities waarmaken.

Witec

Witec is een van de meest toonaangevende ondernemingen in de Provincie Groningen. Het snelgroeiende bedrijf produceert fijnmechanische onderdelen en hightech componenten voor klanten als ASML en Philips. Daarnaast is het gespecialiseerd in het met spoed fabriceren van medische maatwerk-implantaten voor operaties in het UMCG in Groningen en ontwikkelt het componenten voor elektrische fietsen. Met deze kernactiviteiten vormt het bedrijf dus sowieso een essentiële schakel bij de creatie van een duurzame en gezonde maatschappij, maar bij Witec gaan nog veel verder dan dat. Zo heeft het bedrijf haar eigen opleidingsfaciliteiten, werkt het met zo veel mogelijk circulaire materialen en werkt het vanuit een duurzaam pand.

Mede vanwege de snelle groei was Witec enkele jaren geleden op zoek naar een nieuw bedrijfspand. Dat vonden ze al vrij snel in Stadskanaal, waar een oude meubelfabriek stond. Dit pand moest echter wel wat aangepast worden om te voldoen aan de hoge kwaliteits- en duurzaamheidseisen van Witec. Met behulp van  financiering van Fonds Nieuwe Doen werd het hele pand toekomstbestendig gemaakt. Directeur Eric Vos: “De samenwerking met het Fonds Nieuwe Doen was een uitkomst. Zeker in combinatie met de financiering van de bank heeft het ons de mogelijkheid geboden om een prachtige locatie te realiseren.”

Meer over Witec

Coastwise

Ook het in Lauwersoog gevestigde Coastwise is een bedrijf dat zowel qua missie als in de uitvoering daarvan duurzaamheid ademt. Coastwise is opgericht door ondernemers Douwe van den Berg en Eelko Wijdieks, die kansen zagen toen bekend werd dat offshore windmolenparken voor de kust van Groningen een grote rol gaan spelen in de energietransitie. Met financiering van Fonds Nieuwe Doen ontwierp en bouwde het bedrijf een schip speciaal voor het zeetransport van industrieel personeel naar windmolenparken op zee. Uniek aan het schip zijn de grote laadcapaciteit, het comfort aan boord het minimale energieverbruik. Zo is de romp geoptimaliseerd voor minimale weerstand, is bij de bouw gebruik gemaakt van lichte materialen en kan de motor draaien op HVO-brandstof. 

Dankzij Nieuwe Doeners als Eelko en Douwe kunnen windmolenparken in de Noordzee Groningen nu nog efficiënter, veiliger en energiezuiniger gebouwd en onderhouden worden. Op 10 december 2021 werd het eerste schip van Coastwise, de COS Master, door onze bestuursvoorzitter Titia Siertsema gedoopt. En daar zal het niet bij blijven, want inmiddels zijn het tweede en derde schip ook al in aanbouw.

Meer over Coastwise

Nieuw Wongema

Nieuw Wongema is een unieke locatie in Hornhuizen waar je kunt studeren, workshops volgen, overnachten, koffie drinken of waar je met z’n allen kunt werken aan een leuk project. Tevens is het een podium en worden er regelmatig activiteiten georganiseerd. Het is een inspirerende broedplaats voor nieuwe ideeën en tegelijkertijd een plek om tot rust te komen en jezelf te zijn. 

De herberg Wongema was al ruim tien jaar een begrip in de regio, toen vier ambitieuze ondernemers met een sociaal-duurzaam hart de zaak wilden overnemen. Omdat wij weten dat sociale initiatieven als dit ontzettend belangrijk zijn voor de leefbaarheid van een dorp, twijfelden we niet lang om de aankoop van het pand te helpen financieren. De vier ondernemers hebben er een prachtige locatie van gemaakt, waar zaken als circulariteit, korte ketens en de voedseltransitie nooit ver weg zijn.

Meer over Nieuw Wongema

Wij steunen duurzame bedrijven in Groningen

We hopen dat de verhalen van deze duurzame bedrijven je geïnspireerd hebben om zelf ook aan de slag te gaan met duurzaamheid. En heb jij net als Witec, Coastwise, Nieuw Wongema of alle andere maatschappelijk betrokken ondernemers in de provincie Groningen ook een duurzaam idee? Of willen jullie je inzetten voor de leefbaarheid en de zorg in Groningen? Fonds Nieuwe Doen helpt je met het waarmaken van zulke ambities. Dat doen we door bedrijfsleningen te verstrekken met aantrekkelijke voorwaarden. Meer weten? Bekijk dan hier de voorwaarden.

Ok, ik wil meer weten over
het nieuwe doen

Fonds Nieuwe Doen Groningen gebruikt cookies om het bezoek voor jou nog makkelijker en persoonlijker te maken. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.