Naar hoofdinhoud

Nieuw Wongema

Maatschappelijk verantwoord ondernemen kan samengaan met het runnen van een rendabel bedrijf.

Nieuw Wongema is een werkplek, pension, dorpscafé, podium, productiehuis en heel veel meer. Bij Nieuw Wongema is er ruimte voor alles en iedereen. Tien jaar lang runde Erik Wong de herberg. Hij maakte het tot een begrip in Groningen en ver daarbuiten. Sinds kort staan Wilbert, Astrid, Youetta en Sandra aan het roer en nemen ze het stokje over van Erik. Hun doel is om voortbouwend op het fundament dat Erik heeft gelegd, te laten zien dat een sociaal en duurzaam hart samen kan gaan met het runnen van een rendabel bedrijf. De aankoop van het pand werd gefinancierd door het Fonds Nieuwe Doen én negen betrokken lokale boeren. We interviewen Astrid, een van de vier drijvende krachten achter Nieuw Wongema, en vragen haar naar de prachtige plannen die zij hebben met Nieuw Wongema.

Wonen in de provincie Groningen

Een jaar geleden verhuisde Astrid met haar partner naar Hornhuizen in Groningen. Groener wonen was de wens en dat lukt aardig in het prachtige dorp waar ze een energieneutraal huis hebben gebouwd. Astrid is van oorsprong ecoloog, systeemcoach en nog veel meer. Ze werkt voor de provincie Noord-Brabant waar ze zich bezighoudt met vraagstukken over een eerlijke economie en de duurzame en en sociale aspecten daarvan.

De vier nieuwe herbergiers van Wongema.

Astrid: “Toen Erik de herberg nog runde werd ik een paar keer door hem uitgenodigd om mee te denken over de doorontwikkeling van Wongema. Toen maakte Erik al grapjes of Wongema niet iets was om over te nemen. Door Erik kwam ik in contact met Wilbert van de Kamp, iemand waar ik direct een klik mee had. Samen brainstormden we over hoe het verder zou kunnen met Wongema. Als snel werd duidelijk dat we dit op een maatschappelijk verantwoorde en duurzame manier wilden doen. Maar wie gaat de tent runnen, wordt de nieuwe herbergier en heeft de juiste kwaliteiten? Op een dag wandelden Youetta en Sandra Wongema binnen en het was al snel duidelijk dat zij het ontbrekende puzzelstukje waren. Het was direct duidelijk toen ik ze ontmoette. Zij hebben de kwaliteiten om dit te runnen en zitten ook helemaal op dezelfde golflengte als Wilbert en ik. Het collectief werd een feit en nu runnen we samen Nieuw Wongema, elk vanuit onze eigen expertise.”

Duurzaam ondernemen gaat samen met rendabel ondernemen. Dat willen wij bewijzen.

Nieuw Wongema staat voor een gastvrije omgeving waar iedereen welkom is en alles kan. Het is een inspiratieplek voor iedereen. Traditioneel ondernemerschap laten we hier los. We gaan uit van de kracht van vier personen die elk hun eigen netwerk en specialiteit hebben. Kunst, cultuur en duurzaam-sociaal ondernemen staan centraal. Astrid:” We geven daar alle vier vanuit onze eigen kennis en ervaring invulling aan en dragen zo bij aan Nieuw Wongema. Zo vind ik het interessant om me bezig te houden met de koppeling tussen sociaal en circulair ondernemerschap en daarbij ook gebruik te maken van mijn internationale netwerk. Wilbert is een ondernemende plannenmaker, neemt veel mensen mee vanuit zijn mega-netwerk en heeft een passie voor de keuken. Sandra is van de grote duurzaamheidsprojecten en houdt zich de laatste jaren steeds meer bezig met korte ketens en de voedseltransitie. Youetta brengt wetenschap en maatschappij samen en legt daartussen verrassende verbanden als onderzoeksleider en theatermaker. Een plek als Nieuw Wongema kwam voor ons allemaal als een kadootje omdat we hier in de praktijk kunnen brengen waar we in onze projecten zo graag over praten, zo willen we ook voor anderen een inspiratiebron zijn.”

Wat kun je precies doen bij Nieuw Wongema?

Bij Nieuw Wongema kun je studeren, workshops volgen, overnachten met een groep of lekker alleen, maar ook gewoon een kop koffie komen drinken. Nieuw Wongema geeft jou de ruimte om te doen waar jij zin in hebt.

 

Wanneer gaat Nieuw Wongema open?

Zodra de coronamaatregelen versoepeld zijn gaan de deuren regelmatig open. We hadden ook het idee om met Pasen het hele dorp uit te nodigen om samen te vieren dat Wongema blijft bestaan. Want dat was best nog wel even spannend, maar het is ons gelukt. Wongema heeft ook zulke mooie tradities neergezet. Zo heb je dorpsfeest HENK, textielweekend Warm Nest en het Aardappelfeest. Daar genieten mensen uit Hornhuizen en ver daarbuiten van.

Het Fonds Nieuwe Doen

Ik ben echt heel blij dat het Fonds Nieuwe Doen bestaat. Het is een prachtig initiatief van de provincie Groningen. Voor de aankoop van het pand waren we anders overgeleverd aan de mainstream financierders zoals banken. En die hadden, zeker in deze coronatijd, niet makkelijk een financiering verstrekt. Ook ben je daar vaak een nummer. Bij het Fonds Nieuwe Doen word je echt gezien. Ze zijn persoonlijk betrokken en ze zien het als een gemeenschappelijke verantwoordelijkheid. Op het moment dat het lastig wordt en we krap zitten, geeft het Fonds Nieuwe Doen aan dat we er samen wel uitkomen. Dat is meedenken en dat geeft lucht.”

Ok, ik wil meer weten over
het nieuwe doen

Fonds Nieuwe Doen Groningen gebruikt cookies om het bezoek voor jou nog makkelijker en persoonlijker te maken. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.