Naar hoofdinhoud

Circulair inkopen

Als we het hebben over duurzaamheid, gaat het vaak over energie. In een duurzame wereld wordt energie opgewekt uit hernieuwbare bronnen en gaan we spaarzaam om met die energie. Circulariteit speelt een grote rol bij het creëren van een energiezuinige en duurzame toekomst. In een circulaire energie besparen we bovendien niet alleen energie, maar ook grondstoffen. Maar wat is circulariteit nu precies? En hoe kun je als bedrijf je steentje bijdragen door circulair in te kopen? Dat en voorbeelden van circulair inkopen lees je in dit artikel.

Wat is circulariteit?

Circulariteit draait om het creëren van cirkels in de manier waarop we omgaan met grondstoffen. Kort gezegd komt circulariteit erop neer dat de producten van nu de grondstoffen vormen voor de producten van later. Dit in tegenstelling tot de ouderwetse wegwerpcultuur, waarbij producten aan het eind van hun levensduur op een grote afvalberg terecht komen, worden verbrand of ergens in de oceaan gedumpt worden. Op dit moment zitten een overgangsfase van een lineaire economie naar een circulaire economie. Steeds meer wegwerpproducten worden vervangen door herbruikbare producten of producten met herbruikbare grondstoffen. Ook worden slimme oplossingen bedacht om wegwerpproducten toch een tweede leven te geven. 

Een voorbeeld van een circulair product is de Gerrard Street koptelefoon. Bij een standaard koptelefoon is het vaak zo dat laten repareren duurder is dan het kopen van een nieuwe, waardoor er ontzettend veel koptelefoons met een klein defect op de afvalberg belanden. Zonde! Bij deze koptelefoon is dat anders. Alle onderdelen zijn namelijk los van elkaar te bestellen en hij is zo ontworpen dat je reparaties eenvoudig zelf kunt uitvoeren. Vandaar ook de slogan: ‘your last headphones ever’. 

Wat is circulair inkopen? 

Het is voor veel bestaande bedrijven en organisaties een flinke uitdaging om aan de slag te gaan met circulariteit. Want waar begin je? Dat zal in de meeste gevallen niet zijn bij het ontwerpen van een volledig circulair product. Wat wel altijd in meer of mindere mate mogelijk is, is meer circulair gaan inkopen. Dit kan gaan om grondstoffen, halffabricaten, producten en machines, maar denk ook aan verpakkingsmaterialen. Met circulair inkopen verduurzaam je de aanvoerketen of het productieproces. Daardoor wordt je als bedrijf groener en worden je eigen producten of diensten dus ook duurzamer.

Voorbeelden van circulaire inkoop

Benieuwd waar je zoal aan kunt denken bij circulair inkopen? Wij hebben enkele voorbeelden van circulaire inkoop in verschillende branches voor je op een rijtje gezet.

Circulaire kantoorinrichting

Vrijwel iedere organisatie heeft een kantoorruimte. Of het nu gaat om een pand met tien verdiepingen of een kamertje van tien vierkante meter, het moet ingericht worden. Daarom is het voor vrijwel iedere organisatie haalbaar om te gaan werken met circulaire kantoorinrichting. Op dit gebied is veel mogelijk. Denk aan het opnieuw laten bekleden van je huidige bureaustoelen, in plaats van de aanschaf van nieuwe. Of denk aan het vervangen van een bureaublad in plaats van het kopen van een nieuw bureau. Zo bespaar je overigens niet alleen grondstoffen, maar ook flink wat geld. En willen jullie echt nieuwe spulletjes? Dan zou je bijvoorbeeld kunnen gaan voor meubilair uit gerecycled hout of ander materiaal.

Biologisch afbreekbaar verpakkingsmateriaal

Leveren jullie producten? Dan moeten deze natuurlijk netjes worden ingepakt. Plastic is hiervoor een uitstekend materiaal, want het is sterk, veilig, licht in gewicht en goedkoop. Een groot nadeel van plastic is echter dat het niet of nauwelijks afbreekbaar is. De laatste jaren zijn er gelukkig prima en betaalbare alternatieven ontwikkeld voor plastic verpakkingen die wel biologisch afbreekbaar zijn. Kijk dus eens of je huidige plastic verpakkingen kunt vervangen door biologisch afbreekbaar verpakkingsmateriaal. En hierbij kun je ook denken aan verpakkingen van producten in de bedrijfskantine.

Circulair bouwen

Ook in de bouw zijn er tal van mogelijkheden op het gebied van duurzaamheid, die gelukkig steeds meer benut worden. Het verduurzamen van bedrijfsgebouwen gebeurt aan de lopende band, zodat gebouwen energiezuiniger worden. Ook op het gebied van circulariteit is er veel mogelijk. Denk aan het gebruik van betongranulaat wat gewonnen is uit sloopmateriaal. Ook modulair bouwen is een vorm van circulair bouwen, omdat de afzonderlijke delen na demontage weer opnieuw gebruikt kunnen worden. Zijn jullie dus toe aan een nieuw bedrijfspand? Overweeg dan te investeren in een circulair bedrijfspand!

Bietenblad als aanvulling op veevoer

De landbouw is eveneens een sector waar veel kansen liggen voor circulariteit: kringlooplandbouw. Van oudsher wordt mest (het ‘afval’ van dieren) natuurlijk al gebruikt als voedingsbron (‘grondstof’) voor gewassen, maar andersom is ook veel mogelijk. Van veel gewassen gebruiken we immers slechts een klein deel. Neem de suikerbiet. Dat is een hele plant, maar alleen de wortel wordt verwerkt tot suiker. Door ook de bladeren en de stengels te gebruiken als aanvulling op veevoer, hoeft dit niet meer te worden weggegooid en is minder landbouwgrond nodig voor het verbouwen van veevoer. 

Circulaire bedrijfskleding

Net als een kantoorruimte koopt vrijwel iedere organisatie bedrijfskleding in. Ook kiezen voor circulaire bedrijfskleding is dan ook een laagdrempelige manier om te starten met circulariteit. Circulaire kleding is bijvoorbeeld gemaakt van RePet of gerecycled denim, in plaats van katoen. En aangezien de katoenindustrie een van de allergrootste vervuilers ter wereld is, kun je dus flink wat impact maken door hiervan af te stappen.

Fonds Nieuwe Doen steunt de circulaire economie

Bij Fonds Nieuwe Doen zetten we ons dagelijks in om de wereld te verduurzamen. Dit doen we door kleine en grote organisaties de kans te bieden hun groene plannen op een voordelige manier te financieren. Zijn jullie dus actief in Groningen en wil je investeren in circulair inkopen of op een andere manier verduurzamen? Kijk dan eens hier voor meer informatie over de bedrijfsleningen van Fonds Nieuwe Doen. Wij zijn altijd op zoek naar Nieuwe Doeners!

Ok, ik wil meer weten over
het nieuwe doen

Fonds Nieuwe Doen Groningen gebruikt cookies om het bezoek voor jou nog makkelijker en persoonlijker te maken. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.