Naar hoofdinhoud

Zorgmanege de Bonte Schimmel
Bedum

“Het Nieuwe Doen is: Dromen najagen!”

Ester Schimmel is in 2018 zorgmanege de Bonte Schimmel in Bedum gestart. Een manege waar ze dagbesteding verzorgt voor jongeren met een zorgvraag of een speciale hulpvraag. Daarnaast verzorgt ze trainingen op maat en coacht ze jongeren en volwassen met behulp van haar paarden. Mede door het Fonds Nieuw Doen heeft Ester haar droom waargemaakt.

Altijd willen werken met dieren

Ester is al jaren actief in de paardensport en wilde als jong meisje altijd al met dieren werken. Haar ouders vonden dit een minder goed idee. Ze wilden het beste voor hun dochter en er was weinig werk te vinden in dit vakgebied. Ester volgde daarom de opleiding Verpleegkunde en werkte jarenlang in het ziekenhuis. Toch bleef ze de ambitie houden om van haar hobby haar werk te maken.

Trigger om zelf iets te starten

Ester had al ervaring in de speciale zorg voor jongeren. Haar eigen zoon is ‘te goed’ voor het speciaal onderwijs en kreeg op de reguliere school niet de aandacht die hij nodig had. Er was geen passende zorg voor hem. ‘Dit soort kinderen valt tussen wal en schip,’ geeft Ester aan. De situatie triggerde haar. Ze wist dat haar zoon niet de enige was. Ze besloot daar iets aan te doen.

Via via kwam ze erachter dat de Manege in Bedum te koop stond. De vorige eigenaren zochten iemand die de manege wilde overnemen. Dit was een unieke kans voor Ester. Stichting s Heeren Loo had zich zelfs al gemeld met cliënten die zorg zouden willen afnemen.

“Ik heb ik er geen moment spijt van gehad!”

Ontslag nemen en dromen najagen

Voor Ester was dit de kans om haar droom waar te maken. Ze schreef binnen een half jaar haar businessplan en stapte naar de bank. De bank was akkoord en verstrekte een financiering. Ester nam ontslag bij het ziekenhuis en startte haar eigen manege met dagbesteding voor jongeren die speciale aandacht nodig hebben. ‘Ik heb er natuurlijk heel goed over nagedacht, het gaat om een grote investering waarvoor ik zelfs mijn baan heb opgezegd. Toch heb ik er geen moment spijt van gehad!’ zegt Ester.

Het Fonds Nieuwe Doen helpt

De bank financiert het initiatief niet voor de volle 100%. Ester keek naar een alternatief. ‘Ik heb op aanraden van de bank gekeken naar crowdfunding. Ook heb ik gekeken naar het Groeifonds. Beide opties waren niet geschikt. Via een aantal omwegen kwam ik bij het Fonds Nieuwe Doen terecht. Zij waren direct geïnteresseerd in mijn plannen en wilden een lening verstrekken. Binnen twee weken was alles rond en kon ik van start. Mijn samenwerking met het Fonds Nieuwe Doen was zeer prettig. Alles verliep heel snel, er was begrip voor mijn initiatief. Zonder een al te ingewikkelde constructie was mijn financieringsaanvraag binnen twee weken rond.’

Wat is het geheim van het Nieuwe Doen?

‘Waag de sprong zodat je later niet hoeft te denken: ‘had ik het maar gedaan’. Ik ben heel blij dat ik het heb gedaan” zegt Ester. Als tip geeft Ester starters mee: kijk bij collega’s die een soortgelijk initiatief hebben. Daar kun je veel van leren. Vraag ook anderen naar hun mening en toets je plan. Neem de tijd voor je businessplan en maak concreet wat je wilt doen en wat je doel is. Ik heb hier ook een half jaar voor uitgetrokken. Spreek je bestaande netwerk aan: deze contacten zijn er al en je kunt ze goed gebruiken als springplank.’

Wie zijn nog meer bezig met het nieuwe doen op het gebied van zorg?

Ok, ik wil meer weten over
het nieuwe doen

Fonds Nieuwe Doen Groningen gebruikt cookies om het bezoek voor jou nog makkelijker en persoonlijker te maken. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.