Naar hoofdinhoud

Huisartsenpraktijk Wedde

Van koekjesfabriek naar huisartsenpraktijk!

Een eigen praktijk, dat is de langgekoesterde wens van huisarts Jana Wissekerke. In januari 2020 nam zij de huisartsenpraktijk in Wedde over, maar het pand waarin deze is gevestigd is te klein. Bovendien loopt het huurcontract van het pand in 2025 af. Een nieuw onderkomen vinden voor de praktijk bleek niet makkelijk. De koekjesfabriek in Wedde leek de enige goede optie, maar het rondkrijgen van de financiering was nog een behoorlijke kluif. Met hulp van onder andere Fonds Nieuwe Doen is het gebouw afgelopen zomer geleverd.

Hoe ben je bij deze huisartsenpraktijk in Wedde terechtgekomen?

“Ik wilde heel graag een eigen praktijk, maar ik kom uit de Randstad. Eén van de dingen waar je daar op stukloopt als huisarts is dat je geen huisvesting kunt vinden. Het is er gewoon niet of het is niet betaalbaar. Mijn ouders wonen in Noord-Duitsland en ik had altijd iets met Groningen, dus ik dacht: laat ik daar eens kijken. Toen bleek er een advertentie te zijn voor de praktijk in Wedde. Daar ben ik eerst als waarnemer komen werken en in 2020 nam ik de praktijk over. Dat is nog best een rollercoaster geweest, want twee maanden na mijn overname begon corona. Aan het eind van dat jaar kreeg meer dan de helft van het team corona, waarvan één op de IC is beland en twee mensen langdurige klachten hielden. Ik zat dus meteen in de verzuimzaken. Daarnaast moest er ook nog een nieuwe locatie voor de praktijk komen. Dat bleek in het dorp nog niet mee te vallen.”

Uiteindelijk heb je samen met een co-investeerder de koekjesfabriek in Wedde gekocht, kun je daar wat over vertellen?

“In januari 2019 kwam Reina op mijn pad. Zij was al jaren bezig met die koekjesfabriek, maar het lukte haar niet om de financiering rond te krijgen. Ik wil graag een gezondheidscentrum met ook een fysiotherapeut erbij en de koekjesfabriek was eigenlijk het enige pand in het dorp dat groot genoeg is. Samen hebben we de financiering rond gekregen. De begane grond is voor mij. Reina en haar man maken woningen op de verdiepingen. Afgelopen zomer is het gebouw geleverd. We gaan alle wanden nog beter isoleren, er komt vloerverwarming in en natuurlijk een warmtepomp. Maar door de oorlog en de energiecrisis is de offerte daarvoor fors omhooggegaan. Dat is wel balen, want dat zorgt voor stress.”

Je hebt aardig wat tegenslagen gehad tijdens dit traject, hoe blijf je gemotiveerd om verder te gaan?

“Een eigen praktijk hebben in een dorp, een community waar je mensen echt leert kennen, dat is de reden geweest voor mij om huisarts te worden. Ik heb in Almere in centra gewerkt met tienduizend patiënten. Daar is nul vertrouwen vanuit de patiënt. Mensen kennen je niet en ze zien elke keer een andere huisarts. Dat gaat gewoon niet. Hier kan ik mijn beroep heel goed uitoefenen. Het werkt veel prettiger als je mensen kent, ik heb iedere dag leuke contacten. Daarbij is huisarts zijn toch een deel van mijn identiteit, ik ben al zo lang bezig met geneeskunde. Ondanks alle moeilijke dingen tegenwoordig met verzekeraars en gedoe blijf ik het toch de moeite waard vinden.”

Hoe kwam je terecht bij Fonds Nieuwe Doen?

“Mijn aanvraag bij de bank was afgewezen en die bankier zei toen: ‘Ga eens met Fonds Nieuwe Doen praten’. Ook Reina had dat al een keer gezegd. Ik heb contact opgenomen met Fonds Nieuwe Doen en van dat eerste gesprek werd ik enthousiast. Fonds Nieuwe Doen tipte mij om met ABN AMRO te praten, omdat zij toch iets meer met medici hebben dan die andere bank. En de ABN AMRO was echt super positief. Toen is het dus toch gelukt met de financiering, met ABN AMRO en Fonds Nieuwe Doen samen.”

Hoe heb je het contact met Fonds Nieuwe Doen ervaren?

“Het contact met Fonds Nieuwe Doen was heel laagdrempelig. Het was een leuk gesprek, een beetje informeel. Ze dachten heel erg mee, in oplossingen en niet in obstakels. Dat was heel prettig. Ze reageren ook gewoon op mijn mails, dus het was gewoon makkelijk doorlopend contact.”

Je hebt inmiddels een eigen praktijk en een pand. Wat wil je verder nog bereiken?

“Ik hoop steeds dat ik meer mensen van mijn generatie kan enthousiasmeren om ook een praktijk over te nemen. Zonder deze praktijk zouden heel veel patiënten geen huisarts meer hebben. Dan moet de verzekeraar dat op één op andere manier oplossen, met bijvoorbeeld een digitaal initiatief of schaalvergroting. Maar ik denk niet dat daar de toekomst ligt. Als we nou allemaal met z’n tweeën of drieën een praktijk overnemen, dan houd je die continuïteit waar we als huisartsen voor staan. Iedereen roept ook dat ze dat willen, dus dat denk ik: pak je verantwoordelijkheid.”

Heb je nog tips voor andere Nieuwe Doeners?

“Ik denk dat het goed is om een duidelijk plan te hebben. Het is belangrijk dat je dat goed kunt formuleren en onderbouwen. Een tweede is steun zoeken bij mensen die daarvoor geschikt zijn. Dus een netwerk opbouwen, want je weet nooit wie je te hulp kan schieten. Tot slot moet je een aantal eigenschappen bezitten, zoals creatief en positief zijn, want anders loop je daarop stuk. Het is soms wel zwaar om positief te blijven, maar ik ben zelf wel een rasoptimist. Ik denk wel dat je dat moet zijn om dit te kunnen doen.”

Wie zijn nog meer bezig met het nieuwe doen op het gebied van zorg?

Ok, ik wil meer weten over
het nieuwe doen

Fonds Nieuwe Doen Groningen gebruikt cookies om het bezoek voor jou nog makkelijker en persoonlijker te maken. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.