Naar hoofdinhoud

Zonthermiepark Dorkwerd

Het allereerste zonthermiepark van Nederland

Op het voormalig baggerdepot in Dorkwerd wordt het allereerste zonthermiepark van Nederland aangelegd. Deze revolutionaire ontwikkeling levert straks duurzaam verwarmd water aan maar liefst 2600 Groningse huishoudens. Sanne Mijnten is financieel manager bij Solarfields, één van de ontwikkelaars van het zonthermiepark. Zij regelde de financiering voor het park en klopte daarvoor ook aan bij Fonds Nieuwe Doen.

Hoe werkt een zonthermiepark precies?

“Normaal bouw je een zonnepark, dat zijn zonnepanelen en daar wek je energie mee op. Alleen dit is een thermiepark, waarmee je dus water verwarmt. Het door collectoren opgevangen zonlicht wordt omgezet in warmte. Deze warmte is duurzaam en wordt direct geleverd aan het warmtenet, momenten dat warmte niet kan worden afgenomen zal deze worden opgeslagen in een buffertank. Onder de grond ligt een leidingnetwerk, dat noemen we het warmtenet. Via dit warmtenet vervoeren we het verwarmde water naar woningen en gebouwen. Zo kunnen ongeveer 2600 huishoudens in Groningen hun woning verwarmen met dit duurzaam verwarmde water.”

Dat zijn een heleboel huishoudens, is het jullie ambitie om dit project nog verder uit te breiden?

“Het zou natuurlijk erg mooi zijn om dit concept verder uit te breiden. Een zonthermiepark is een mooi middel om naast stroom ook warm water duurzaam aan te leveren. De techniek voor dit zonthermiepark is vrij nieuw, wij zijn de derde partij wereldwijd die op deze schaal een park bouwt. Omdat er nog veel zaken onbekend zijn en dit een samenkomst van bestaande en nieuwe technieken zijn, hangt er een stevig prijskaartje aan dit project. Er moeten goede investeerders bij betrokken zijn, waarbij ook de gemeente en/of provincie volledig achter de plannen staan.”

Hoe hebben jullie de financiering nu geregeld?

“Wij zijn een gestroomlijnde organisatie en zijn bekend met financieringen, hierdoor komen we met een duidelijk plan bij Fonds Nieuwe Doen. Voor kleinere partijen of particulieren is het waarschijnlijk lastiger om met een concreet plan te komen. Fonds Nieuwe Doen is ook voor deze partijen een mooie schakel die echt meedenkt over een goede financieringsoplossing. Maak hier gebruik van.

Verder is het belangrijk om goed met elkaar te blijven communiceren. Houd elkaar op de hoogte van wat er speelt, en communiceer duidelijke tijdslijnen. Creëer vertrouwen, dat is het belangrijkste.”

Hadden jullie de financiering zonder deze juniorfinanciering van Fonds Nieuwe Doen ook rond gekregen?

“We hadden het wel rond kunnen krijgen, maar die 2,2 miljoen die we nu lenen van Fonds Nieuwe Doen hadden we anders zelf moeten inbrengen. Hoe meer eigen geld we in het ene park steken, hoe minder we kunnen doorontwikkelen in een ander park. Daarom is het zo prettig dat Fonds Nieuwe Doen de mogelijkheid biedt om een klein deel te financieren. Zo dragen ze echt bij aan de ontwikkelingen in de energietransitie.”

Hoe heb je het contact met Fonds Nieuwe Doen ervaren?

“Het contact met Fonds Nieuwe Doen was heel prettig en laagdrempelig. We hebben eerst een persoonlijk gesprek gehad. Tijdens dat gesprek konden we onze plannen voorleggen en onze ideeën vertellen. Vervolgens hebben we documentatie aangeleverd, dat deed ik allemaal online. Fonds Nieuwe Doen heeft echt goed naar onze behoeften geluisterd en daarin meegewerkt. Dat was heel fijn.”

Heb je nog tips voor andere Nieuwe Doeners?

“Wij zijn een gestroomlijnde organisatie, dus wij komen met een duidelijk plan bij Fonds Nieuwe Doen. Voor kleinere partijen of particulieren is het waarschijnlijk lastiger om met een concreet plan te komen. Fonds Nieuwe Doen is ook voor deze partijen een mooie schakel die echt meedenkt over een goede financieringsoplossing. Maak hier gebruik van.

Ok, ik wil meer weten over
het nieuwe doen

Fonds Nieuwe Doen Groningen gebruikt cookies om het bezoek voor jou nog makkelijker en persoonlijker te maken. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.