Naar hoofdinhoud

Sportcomplex Kardinge

“Één van mijn eerste wensen als voorzitter was: verduurzamen van het pand van de voetbalvereniging.”

Joop Top (70) is al sinds zijn vijftiende ondernemer. Jarenlang runde hij samen met zijn echtgenote en een aantal anderen onder andere Bureau Mercuur (sinds 1995), dat zich bezighoudt met incasso en bedrijfsbegeleiding. Negen jaar geleden verkocht Joop zijn aandeel in het bedrijf, maar stilzitten is er niet bij. Hij besloot zijn juridische en financiële kennis te gebruiken voor het verduurzamen van het pand waarin zijn voetbalvereniging GVAV samen met drie andere verenigingen is gevestigd. Een enorm project, dat mede door Fonds Nieuwe Doen is gefinancierd.

Jullie pand op het sportcomplex van Kardinge was tot 2020 van de gemeente. Inmiddels is het pand overgenomen door GVAV en andere verenigingen. Kun je uitleggen hoe dat zit?

“Voetbalvereniging GVAV zit hier al sinds 1999, alleen de eigendomsverhoudingen waren tot 2020 niet geregeld. Het pand was nog van de gemeente. We hebben daarom een stichting opgericht en in die stichting zitten geen natuurlijke personen, maar de vier verenigingen. Dat is zo gedaan omdat poppetjes in een vereniging nog wel eens verdwijnen. Van dat probleem ben je af als je de vereniging bestuurslid maakt, want dan bepaalt die vereniging zelf wie er bij de vergaderingen zitten. Aan het eind van 2020 hebben we het gebouw als stichting overgenomen van de gemeente. Ik ben de voorzitter van deze stichting en één van mijn eerste wensen was: verduurzamen.”

Welke verduurzamende maatregelen staan er op de planning?

“Ik heb eerst een verduurzamingsplan gemaakt dat gebaseerd is op een aantal pijlers. Pijler één: zonnepanelen op het dak. We hebben een gigantisch groot dak qua oppervlak dus daar kunnen een heleboel op. Pijler twee was een windmolen, achter op het park op de rotonde. Maar omdat we in een natuurgebied zitten, staat Natuurmonumenten niet toe dat hier een windmolen komt te staan. Die windmolen is daarom uit het plan geschreven. Pijler drie is een batterijenpakket voor de opslag van energie, vanwege het feit dat wij energie opwekken op de verkeerde momenten. Wij wekken overdag op, maar we hebben vooral ’s avonds stroom nodig. ’s Avonds brandt alle verlichting hier op de trainingsvelden. Tot slot willen we helemaal van het gas af. Daar hebben we inmiddels een plan voor laten schrijven door een installatiebedrijf. Dat bedrijf voorziet in de hele aanpassing van de leidingstructuur. Dat totaalplaatje is nu klaar.”

Dat klinkt als een enorm project, hoe hebben jullie de financiering geregeld?

“Sinds 2020 heb je in de sport geen recht meer op aftrek van de BTW. Daarvoor is de BOSA regeling in de plaats gekomen. Deze regeling keert 20% subsidie uit op bouwkundige investeringen en nog eens 10% extra als deze investeringen duurzaam zijn. Wij investeren 6,5 ton, dus ik heb een BOSA subsidieaanvraag ingediend van bijna € 194.000,-. Fonds Nieuwe Doen heeft een deel van de financiering geregeld en daarnaast zitten we nog met een bedrag dat we zelf moeten investeren. Er loopt nog een subsidieaanvraag bij de gemeente Groningen voor een bedrag van € 45.000,-. Als die verleend wordt, dan brengt dat onze eigen investering terug naar € 50.000,-.”

Hoe ben je terechtgekomen bij Fonds Nieuwe Doen?

“In de zoektocht naar mogelijkheden voor de financiering stond ik in nauw contact met Ellen Brakel, beleidsmedewerker van Sport050. Zij is, zoekende naar subsidiemogelijkheden, uiteindelijk bij de financieringsvorm van Fonds Nieuwe Doen terechtgekomen. Toen heb ik contact gezocht met Geerten van Fonds Nieuwe Doen. Die bereikte ik een dag voor zijn vakantie. Ik heb uitgelegd wat we wilden en toen hebben we in drie weken tijd de hele financiering rond gekregen.”

Hoe heb je het contact met Fonds Nieuwe Doen ervaren?

“Mijn gevoel bij Fonds Nieuwe Doen is, zonder dat ik de exacte achtergrond ken, dat zij daadwerkelijk met hun poten midden in de maatschappij staan en oog hebben voor verduurzaming. Wat ik interessant vind is dat ze meedenken en meewerken. Vooral dat meedenken is van belang. Dat maakte dit traject heel kort, omdat we elkaar heel snel, heel goed begrepen.”

Welke tips heb je voor andere sportverenigingen die graag willen verduurzamen?

“Ga eens na wat je kunt besparen. Wij hebben door De Groene Club gratis energiescans laten doen. Dan schrik je je per verenigingsgebouw hartstikke dood van alle energie die nodeloos verloren gaat. Wij zijn verschrikkelijk energie-onzuinige koel- en vrieskasten tegengekomen. In sommige gebouwdelen zit nog veel conventionele verlichting, vervang die door led. Zorg dat in de gebruiksruimten overal entreedetectie zit, zodat de lampen pas gaan branden op het moment dat er daadwerkelijk iemand binnen is. Als je alleen al dat soort zaken bij elkaar optelt, dan praat je over een besparing van tussen de € 20.000,- en de € 60.000,- per jaar op een oppervlakte van zo’n 600 vierkante meter.”

Ok, ik wil meer weten over
het nieuwe doen

Fonds Nieuwe Doen Groningen gebruikt cookies om het bezoek voor jou nog makkelijker en persoonlijker te maken. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.