Naar hoofdinhoud

St. Eerstelijns Diagnostiek Nederland

Gezondheidsplein Delfzijl

In Delfzijl sloot het ziekenhuis. Hierdoor moeten mensen voor een ziekenhuisbezoek naar het OZG in Scheemda of het Martiniziekenhuis in Groningen. Voor veel patiënten betekent dit een langere reis of een dure taxirit naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis. Soms voor maar een kort onderzoekje. Daarom benaderde de gemeente Delfzijl Stichting Eerstelijns Diagnostiek Nederland (SEDN) om een gezondheidsplein op te zetten. SEDN heeft eerder  soortgelijke projecten uitgevoerd, bijvoorbeeld in Groningen. Voor een deel van de financiering wendde men zich tot Fonds Nieuwe Doen. Nu staat er een goed functionerend gezondheidscentrum in het hart van Delfzijl!  Directeur van SEDN, Everhard Telkamp, vertelt hoe dit project tot stand kwam.

”Als je zelf in je idee gelooft moet je er vol voor gaan.”

Hoe kwam het project tot stand?

‘’Het OZG in Delfzijl ging sluiten. Dit gebeurt vaker met kleine ziekenhuizen. Er is te weinig aanbod en er worden te weinig operaties uitgevoerd. Om aan de strenge eisen te voldoen, moeten artsen een x aantal keer per jaar een bepaalde operatie uitvoeren. Als dat niet meer lukt, gaat dat ten koste van de zorgkwaliteit en moet het ziekenhuis op termijn de deuren sluiten.

Toen de Gemeente Delfzijl, Stichting Eerstelijns Diagnostiek Nederland (SEDN) vroeg om een gezondheidsplein op te zetten, zijn we gelijk aan de slag gegaan. De gemeente wilde graag het oude postkantoor inrichten als gezondheidscentrum. Dit pand was een doorn in het oog voor de gemeente, want het stond al zo’n 10 jaar leeg en ging steeds verder achteruit. Naast dat het pand nu een zinvolle invulling heeft, is het omringd met parkeerplaatsen. Ook ideaal voor ons. Daarnaast hoopt de gemeente op een positieve invloed voor de rest van het centrum door meer winkelend publiek in de havenstad te krijgen.

Wat is er gerealiseerd?

Na bijna een jaar hard werken is het gebouw nu in bedrijf. We hebben het gedeelte aan het plein afgebroken en hebben een vleugel opnieuw opgebouwd.  Aan de binnenkant hebben we het helemaal gestript. Alleen de buitenmuren zijn nog origineel. Voor de specialisten van het OZG hebben we 7 spreekkamers gerealiseerd. De huisartsen hebben 10 spreekkamers. Daarnaast is er een WMO loket van de gemeente, een apotheek, prikpost van Certe, fysiotherapie, handtherapie, medische beeldvorming, OIM en podotherapie in het gebouw ondergebracht, zijn er diverse wachtruimtes gemaakt en is er een koffiekamer voor het personeel gerealiseerd.

Wat betekent uw project voor de regio Delfzijl?

In de eerste plaats betekent het  dat mensen uit de omgeving voor controle onderzoeken, röntgenfoto’s en echo’s nu  weer in Delfzijl terecht kunnen. Indirect betekent dit dat er 30.000 à 40.000 ritjes naar Scheemda worden uitgespaard. We hebben straks 70 spreekuren per week van het OZG Scheemda in het gezondheidsplein in Delfzijl. We willen graag dat veel polikliniekbezoeken straks ook lokaal worden afgevangen.

Geïntegreerde zorg

De Delfzijlsters zijn heel positief over de nieuwe ontwikkeling. Het is kleinschalig, de wachttijden zijn korter en je hoeft niet voor ieder wissewasje naar Scheemda of Groningen. Eén van de grootste voordelen van het gezondheidsplein is dat we huisartsen en specialisten onder één dak hebben; oftewel we bieden geïntegreerde zorg. Hierdoor zijn de lijnen korter. Specialisten en huisartsen kunnen makkelijk en laagdrempelig met elkaar samenwerken en dat komt de kwaliteit van de zorg  ten goede.

Daarnaast zit het WMO-loket nu ook geïntegreerd in het gezondheidsplein. Soms komen klachten of problemen niet vanuit een lichamelijk probleem, maar is er een andere achterliggende reden waardoor klachten ontstaan of verergeren. Denk hierbij aan psychische oorzaken, stress of financiële problemen welke lichamelijke klachten geven. Huisartsen kunnen patiënten nu veel sneller en gemakkelijker doorsturen voor maatschappelijke ondersteuning.

Huisartsen

De huisartsen in het gezondheidsplein komen vanuit de groepspraktijk Noord en vanuit Poseidon. Beide praktijken houden de huidige locaties gewoon aan, maar hebben ook spreekuren in het gezondheidsplein. Het makkelijke is dat ze makkelijk kunnen overleggen met een specialist in het gezondheidsplein over een bepaalde patiënt.

Wat zijn de toekomstplannen?

Het gebouw is nu vol, maar ik hoop dat er ooit ook een eerstelijns kortdurende opnamemogelijkheid kan worden gerealiseerd. Juist voor die mensen, die te ziek zijn om zelfstandig thuis te zijn, maar niet ziek genoeg om opgenomen te worden in een ziekenhuis. Er zou iets moeten komen waar mensen een paar dagen verzorgd kunnen worden en waar voldoende gekwalificeerd medisch personeel aanwezig is.

Heeft u tips voor aspirant nieuwe doeners?

Gewoon doen, en gewoon beginnen! Je niet af laten schrikken door papierrompslomp. Als je zelf in je idee gelooft moet je er vol voor gaan.

Wie zijn nog meer bezig met het nieuwe doen op het gebied van zorg?

Ok, ik wil meer weten over
het nieuwe doen

Fonds Nieuwe Doen Groningen gebruikt cookies om het bezoek voor jou nog makkelijker en persoonlijker te maken. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.