Naar hoofdinhoud

Openluchtzwembad Electra Lauwerzijl

Openluchtzwembad Electra

Openluchtzwembad Electra is het 100e project dat Fonds Nieuwe Doen d.m.v. een lening heeft mogen ondersteunen! Het openluchtzwembad is ieder jaar geopend vanaf mei t/m augustus. In 2016 startte het zwembad met een verduurzaming. Toen zijn de eerste 75 zonnepanelen geplaatst en is er 275 m2 aan zonnecollectoren geplaatst. Hierdoor is het gasverbruik al gehalveerd naar 15.000 kuub per jaar en is het stroomverbruik ca. 30% minder geworden!  Zwembad Electra heeft de smaak te pakken en wil nog verder verduurzamen. Via de gemeente Zuidhorn kwamen zij uit bij Fonds Nieuwe Doen. Nanning Zeldenrust, vrijwilliger, vertelt.

‘’Vorig jaar hebben wij ons 50-jarig jubileum gevierd! In 1946 is het openluchtbad Electra geopend. Rond die periode werden openluchtbaden erg populair. Nu 51 jaar later zijn we er nog steeds en willen we een flinke verduurzamingsslag doen. Om kosten te besparen, maar ook om de belasting op het milieu terug te dringen. De eerste fase hebben we met dank aan de Rabobank en onze vrijwilligers uit kunnen voeren. Voor het tweede deel, hebben we een lening aangevraagd bij het Fonds. Deze is heel vlot toegezegd! Dit jaar gaan we de 75 zonnepanelen uitbreiden met nog eens 225 panelen en installeren we een luchtwarmtepomp. De warmtepomp gebruiken we met name in de maand april, als het water ververst wordt en op de momenten dat de zonnecollectoren te weinig warmte geven om het zwemwater te verwarmen. Nu doen we dit nu nog met twee gasgestookte ketels, waarvan één vervangen wordt door de warmtepomp. Als het goed bevalt, willen we beide gasgestookte ketels vervangen voor luchtwarmtepompen. Dat zou dan onze laatste stap in de verduurzaming zijn. De luchtwarmtepomp is een soort omgekeerde koelkast.  Het onttrekt warmte uit de lucht en geeft deze warmte af aan het zwemwater. De zonnepanelen gebruiken we o.a. om de stroom voor de luchtwarmtepomp op te wekken.

Energieneutraal

We zijn niet zelfvoorzienend. De zon schijnt niet altijd maar we zijn in het zwemseizoen wel constant stroom nodig.  Op die momenten onttrekken we stroom aan het elektriciteitsnet. In de maanden waarin we niet open zijn, verbruiken we niets maar leveren onze PV-panelen stroom aan het net. Door de verduurzaming willen we in de nabije toekomst energieneutraal worden. De zonnecollectoren en de zonnepanelen moeten straks genoeg stroom en warmte opleveren voor de verwarming en waterbehandeling van het zwemwater.

Vrijwilligers

We draaien vooral op vrijwilligers. Van de mensen bij de kassa’s tot aan tuiniers en de onderhoudsmonteurs, ze zijn hier allemaal vrijwillig. Doorgaans hebben we zo’n 75 vrijwilligers per jaar. Het zijn niet altijd dezelfde mensen. Dat ligt maar net aan de klussen die we aanpakken. Vorig jaar hebben we bijvoorbeeld de bestrating aangepakt. Dit jaar gaan we de verduurzaming voortzetten. We kopen alleen de materialen in. Onze vrijwilligers installeren de panelen en de warmtepomp.

”We kopen alleen de materialen in. Onze vrijwilligers installeren de panelen en de warmtepomp.”

Fonds Nieuwe Doen

Via de gemeente Zuidhorn, die ons project een warm hart toedraagt, zijn we in contact gekomen met de provincie Groningen en Fonds Nieuwe Doen. We hadden onze plannen en de begroting al klaarliggen. Hierdoor duurde het maar drie weken voordat de lening werd goedgekeurd en we van start konden. We hebben heel fijn samengewerkt met Fonds Nieuwe Doen.‘’

Ok, ik wil meer weten over
het nieuwe doen

Fonds Nieuwe Doen Groningen gebruikt cookies om het bezoek voor jou nog makkelijker en persoonlijker te maken. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.