Naar hoofdinhoud

Klooster&Buren
Kloosterburen

“Het Nieuwe Doen is: 50% minder energiekosten.”

In 2005 is door een groep initiatiefnemers onder leiding van Anne Hildering het initiatief genomen om het dorp vitaal en leefbaar te houden. In de zomer van 2015 is dit  uiteindelijk een dorpscoöperatie geworden. Ze zagen dat de gemeente, zorginstellingen en de woningcorporatie een stapje terug deden uit het dorp en wisten dat daardoor bepaalde voorzieningen onder druk kwamen te staan. Zo zou de zorginstelling voor ouderen sluiten en was er geen ruimte meer voor de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. De dorpscoöperatie heeft zichzelf toen de vraag gesteld: Wat is er nodig om de dorpen sociaal, economisch en ecologisch leefbaar te houden voor iedereen van 0-100 jaar?’ Als antwoord op de vraag voorziet de coöperatie nu in diverse behoeftes voor iedereen in het dorp. Zo bieden ze kinderopvang, woonvoorzieningen voor mensen van verschillende leeftijden met of zonder een hulpvraag en wonen en werken er mensen met een verstandelijke beperking. De coöperatie heeft inmiddels 280 leden die allemaal op een eigen manier hun steentje bijdragen. Het Fonds Nieuwe Doen heeft aan het verduurzamen van het pand bijgedragen door een lening te verstrekken.

50% minder energiekosten

‘Toen bekend werd dat verzorgingstehuis t’ Olde Heem zou sluiten hebben wij besloten het te kopen. Op het moment dat we het kochten was het pand behoorlijk gedateerd: enkel glas, een grote oude energie slurpende ketel, geen ledverlichting en ga zo maar door. Om het pand toekomstbestendig te maken en de energiekosten te verlagen moesten we iets doen met duurzame energie. Onze collega Sjaak is er mee aan de slag gegaan en heeft grondig in kaart gebracht waar, hoe en hoeveel energie we kunnen besparen. Met dit plan hebben we een financiering aangevraagd bij het Fonds Nieuwe Doen. We hebben per fase de duurzame aanpassingen doorgevoerd. Zo is het pand voorzien van ledverlichting met bewegingssensoren, is enkel glas vervangen door driedubbel glas, is er isolatie aangebracht en zijn de verwarmingsketels decentraal geplaatst. Door deze aanpassingen hebben we maar liefst 50% besparing op onze gas- en elektrarekening. We kijken nu naar de mogelijkheden voor het plaatsen van zonnepanelen.’ zegt Nienke coördinator van het complex.

“Mocht er eens iets kapot zijn en wij hebben de kennis niet in huis dan willen we eerst zelf begrijpen wat we kunnen doen.”

Fonds Nieuwe Doen heeft ons geholpen

‘Voor het verduurzamen van het pand hadden we een financiering nodig. De bank kon ons de lening niet verstrekken en toen we keken naar alternatieve financieringsvormen kwamen we uit bij het Fonds Nieuwe Doen. We hebben ons plan aan hen gepresenteerd, duidelijk gemaakt welke veranderingen we wilden doorvoeren, wat de kosten daarvan waren en wat het uiteindelijk zou opleveren. Het Fonds Nieuwe Doen was zeer geïnteresseerd in ons plan en wilden ons een lening verstrekken. Op een relatief eenvoudige manier, zonder te veel bureaucratische rompslomp, werd de lening verstrekt. En snel ook! Zo konden wij ook snel doorpakken met onze plannen,’ vertelt Nienke.

Klooster en Buren een prachtig voorbeeld van Nieuwe Doen

Klooster en Buren is een prachtig voorbeeld van Nieuwe Doen.  Bij Klooster en Buren wordt er per persoon bekeken wat de wensen en behoeften zijn. Niet vanuit een standaard aanpak, maar per individu.  Er wordt gebruikt gemaakt van kennis uit de directe omgeving. ‘Mocht er eens iets kapot zijn en wij hebben de kennis niet in huis, dan willen we eerst zelf begrijpen wat we kunnen doen. Pas daarna schakelen we, als het echt niet anders kan, iemand in. We halen veel kennis uit onze omgeving en vrijwilligers. Het is net zoals bij een eigen huis: moet er iets gebeuren aan je huis? Dan vraag je vrienden of kennissen om te helpen. Hier geldt dat net zo. Wij hebben bijna 200 vrijwilligers en als daar de kennis niet zit, dan kijken we naar lokale partijen die ons kunnen helpen. Iedereen die werk bij Klooster en Buren heeft z’n eigen verantwoordelijkheden, taken en bijbehorende bevoegdheden. We kijken heel goed naar welk talent iemand heeft en benutten dat. We hebben geen managementlaag dus iedereen heeft zelf de verantwoordelijkheid om iets op te pakken. Hierdoor krijg je een slagvaardige organisatie en weet iedereen waar hij of zij aan toe is,’ licht Nienke toe. Door het initiatief van de dorpsbewoners is Kloosterburen een aantrekkelijke plek om te wonen, werken en leven. Er worden weer woningen gebouwd en minder mensen vertrekken uit het dorp. Dat is nog eens Nieuw Doen!’  

Ok, ik wil meer weten over
het nieuwe doen

Fonds Nieuwe Doen Groningen gebruikt cookies om het bezoek voor jou nog makkelijker en persoonlijker te maken. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.