Naar hoofdinhoud

Hogelandster Energie Coöperatie

De energie van morgen is lokaal opgewekt en wordt geleverd door de coöperatie waar jezelf lid van bent en dus zeggenschap over hebt. Het geld dat verdiend wordt gaat niet naar aandeelhouders in het buitenland of wordt uitgekeerd in de vorm van dikke bonussen. Het geld dat verdiend wordt blijft binnen onze regio en wordt besteed aan onze eigen duurzame of sociale doelen. Zo kun je energie geven aan de samenleving waarvan jezelf deel bent en zelf beslissen welke doelen financieel gesteund worden. Doe mee want morgen begint vandaag!

De Hogelandster Energie Coöperatie (HEC) is opgericht op 1 september 2015. De HEC heeft als doel een bijdrage te leveren aan het duurzamer en op energiegebied zo mogelijk zelfvoorzienend maken van de dorpen in Noord-Groningen.

We organiseren bijeenkomsten over besparen en opwekken van energie, we helpen bij het opzetten van lokale energie-initiatieven en we werken aan projecten voor energie-opwekking.

Wat houdt uw initiatief/project in?

Het eerste project is de plaatsing van ruim 600 zonnepanelen op een boerderijdak in Zuurdijk, waarvan bewoners in de aangrenzende postcodes rond Wehe – den Hoorn het gebruikersrecht van een zonnepaneel voor een periode van 15 jaar kunnen kopen, voor 49.00 euro per paneel. Op deze manier kan een gezin op jaarbasis al snel 100 euro besparen. Bij dit zogeheten postcoderoosproject gaat het om de volgende postcodes: 9961, 9962, 9963, 9964, 9965, 9966, 9967 en 9977. “Het is zowel interessant voor mensen die al zonnepanelen hebben en die door hieraan deel te nemen helemaal energieneutraal kunnen worden, als ook voor mensen die geen panelen kúnnen nemen. Bijvoorbeeld omdat ze in een huurhuis of monumentaal pand wonen. Maar het is vooral ook voor alle mensen die houden van hun buurt en graag willen beleggen in een duurzaam project in hun eigen omgeving.” “Een van de voordelen van de HEC is namelijk dat het geld dat mensen besteden aan energie ook zoveel mogelijk in de regio blijft. We zijn een coöperatie, dus de winst vloeit niet naar aandeelhouders en bestuurders, maar wordt weer geïnvesteerd in nieuwe opwekkingsprojecten in de regio. Voor het zonnepark in Zuurdijk hebben we drie bedrijven gevraagd een offerte te maken en dat waren heel bewust drie bedrijven uit de provincie Groningen. De keuze is uiteindelijk gevallen op de firma Jansen uit Uithuizen.”

Waarom hebben jullie gekozen voor een openingsfeest?

Vanaf de oprichting van Hogelandster Energie Coöperatie zijn we met het postcoderoosproject aan de slag. Het is sindsdien vallen en opstaan geweest. We stonden bijna in de startblokken tot we ondervonden dat het gebouw waar wij in eerste instantie ons project op zouden bouwen, niet sterk genoeg was. Hierna zijn wij in contact gekomen met een stel die een boerderij bezit. Zij waren zelf al zoekende hoe zij hun bijdrage konden leveren aan de duurzaamheid, dus dit was de perfecte uitkomst: het klikte meteen. Hierna hebben we met een hoop krachten en initiatieven het voor elkaar kunnen krijgen om dit te realiseren. Dus nu mogen we nu eindelijk met trots bekend maken dat het project klaar voor gebruik is: dat is natuurlijk iets om te vieren!

Waarom zetten jullie je hiervoor in?

Toen Hink vier jaar geleden met pensioen ging, had hij zin om nog meer zijn opgedane kennis en bestuurlijke ervaring in te zetten bij projecten die hem aan het hart gaan. Toen Joan Stam vroeg om samen iets te doen aan het bevorderen van duurzame energie was hij meteen enthousiast. Ook zijn vrouw, Hennie Schoenmaker, deelde zijn interesse. Ze ontdekten meer en meer dat het thema duurzame energie heel erg leeft in De Marne. “Heel veel mensen bleken plannen te hebben, maar vonden het moeilijk om dat in de praktijk te brengen. Sommigen gaven aan van het gas af te willen of zelfs van het hele net. Wij dachten: als mensen wel al die plannen hebben, maar men komt niet makkelijk tot resultaat, dan moeten wij misschien wel wat doen op dat vlak. Vanuit dit idee hebben we op 1 sept 2015 de Hogelandster Energie Coöperatie (HEC) opgericht.”

Hoe maken jullie impact?

We hebben een positieve uitwerking in de postcoderoos rond Wehe- den Hoorn, en we hebben impact in de gemeente. Duurzaamheidsbeleid staat hoog op de agenda in de gemeente De Marne. In eerste instantie bij de betrokken wethouders en ambtenaren. Onlangs is er zelfs een ambtenaar benoemd met duurzaamheid en gasbeleid in zijn dossier. Jakob Klaas Star, een gedreven man, met veel kennis van zaken. De gemeente De Marne bestaat uit 20 dorpen, met 5 grote dorpskernen. Na de gemeentelijke herindeling sluiten de gemeenten Winsum, Bedum en Eemsmond zich aan. Er zal worden gestart met het formuleren van een duurzaamheidsbeleid, waaraan ook de HEC zijn bijdrage zal leveren

Hoe is jullie dit gelukt?

We zijn voortgekomen uit het Energie Initiatief De Marne, wat een klein jaar eerder in het leven was geroepen door een aantal mensen. Hink vertelt: ‘We hebben in het eerste jaar allerlei ideeën rondom energietransitie opgehaald in de gemeente De Marne. Deze ideeën varieerden sterk: van opwekkingsinstallaties op daken tot aan het idee om een heel dorp van het net te krijgen. En alles wat daartussen ligt.” Om deze ideeën meer te kanaliseren en de kans om een en ander daadwerkelijk te realiseren te vergroten is toen de HEC opgericht. Hink vervolgt: “We begonnen met drie mensen. Mijn echtgenote en ik, en Joan Stam, oud burgemeester uit Leens. Later volgden nog twee mensen: Raymond Kruyer, die later weer uit het bestuur is gegaan en Richard van Summeren. Hij is penningmeester en exploiteert een vakantieverblijf in Wehe-den Hoorn. Een zeer sociaal persoon. Mijn vrouw en ik komen beiden uit het onderwijs en hebben veel bestuurlijke ervaring. Dat helpt enorm. Ondanks dat we vrij ‘amateuristisch’ zijn, worden we gezien als serieuze gesprekspartner voor de gemeente.” Hink blikt terug: “Waar men eerst wat aarzelend was en vroeg wat wij kwamen vragen, gaven wij snel aan dat we juist wat komen brengen en duidelijk willen aansluiten bij het gemeentelijk en provinciaal beleid”. Niet alleen de bestuurlijke ervaring helpt, ook moet je zeer vasthoudend zijn. Als voorbeeld noemt Hink het postcoderoosproject in Zuidhorn, dat maar liefst 1,5 jaar heeft geduurd voordat het van de grond kwam. “Ook is het niet alleen duurzaam, maar ook bindend onderling. Wij hebben informatiebijeenkomsten waar iedereen elkaar ontmoet, dus mensen leren elkaar kennen. We kunnen dit alleen met elkaar realiseren dus dat schept een band.”

Wat is jullie drijfveer?

We leren nog steeds veel van anderen en van elkaar door bezig te zijn. Verder hebben we vooral veel aan de kracht van de Groninger Energie Koepel.

Hebben jullie nog plannen voor de toekomst?

We zijn altijd alleen maar werkzaam geweest in De Marne maar dat gaat per 1 januari veranderen. Dan fuseren de drie gemeenten Bede, Marnum en Eemsmond in een nieuwe gemeente: Hogeland. Daarom hebben we nog twee postcoderoosprojecten op de planning. Vanaf 1 januari 2019 wordt er een volgend postcoderoosproject in Kloosterburen gerealiseerd, hier mogen wij 200 zonnepanelen uitlenen met een mogelijkheid om later uit te breiden. Het derde postcoderoosproject zal bij Hoorn huizen, Vierhuizen en Lauwersoog plaatsvinden. Wanneer we dit afgerond hebben, kunnen we eigenlijk niks meer doen voor het postcoderoosproject omdat iedereen dan al is voorzien in zijn of haar dekking.

En wat gaan jullie hierna doen?  

Omdat we dus alles gedekt hebben met ons postcoderoosproject gaan we ons inzetten in een andere vorm van duurzaamheid. We zijn momenteel aan het onderzoeken wat wij kunnen doen voor de windenergie. Wellicht kunnen wij hier meer mensen in helpen.

 

 

Ok, ik wil meer weten over
het nieuwe doen

Fonds Nieuwe Doen Groningen gebruikt cookies om het bezoek voor jou nog makkelijker en persoonlijker te maken. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.