Naar hoofdinhoud

Coöperatie Energie Initiatief Kantens

Coöperatie Energie Initiatief Kantens (EIK)

Coöperatie Energie Initiatief Kantens heeft als doel om de dorpen Kantens, Stitswerd, Rottum en hun omgeving energieneutraal te maken. Hoe? Door 6000 zonnepanelen te plaatsen op de daken in de dorpen. Als coöperatie verkopen ze deze stroom aan Energie VanOns. Die energiemaatschappij verkoopt vervolgens de groene stroom weer aan de omgeving. Zo blijft het geld in de omgeving. Eric Bakker van Coöperatie Energie Initiatief Kantens legt uit hoe het werkt.

Wat is jullie initiatief?

‘’Vaak worden daken verhuurd aan commerciële partijen buiten de omgeving. Dat is zonde, want dan vloeit het verdiende geld weg en hebben de bewoners  er niets aan. Op de manier waarop wij werken, blijft het geld in de omgeving. Als wij winst maken, wordt dit vervolgens weer in de nieuwe duurzame projecten geïnvesteerd. De leden van de coöperatie beslissen waar het geld in wordt gestoken. Op dit moment zijn onze leden de mensen die meedoen aan het postcoderoosdak en  in de nabije toekomst ook mensen die energie afnemen van Energie VanOns. Een postcoderoosdak is een dak waar je gezamenlijk zonnepanelen op legt. Via een speciale regeling krijg je dan, tot maximaal je eigen verbruik, grotendeels de energiebelasting terug. Het postcoderoosdak is al een succes. Wij hebben momenteel 120 panelen. Daarnaast hebben we 756 panelen gelegd op een dak waarvoor we SDE+ subsidie hebben aangevraagd. Door de SDE+ subsidie krijgen we een vaste prijs voor de stroom die we hebben opgewekt. De overheid vult de stroomprijs dan aan tot in dit geval 11ct. Nu willen we een stapje verder. We willen volledig energieneutraal worden.

Hoe hebben jullie buurtgenoten geïnformeerd?

We hebben een project met schoolkinderen gedaan waarin we ze hebben gevraagd om het aantal zonnepanelen te tellen, werkjes te maken en ze gevraagd een ontwerp te maken over hoe hun ideale duurzame dorp eruitziet. Dit niet alleen om de kinderen enthousiast te krijgen over groene energie, maar ook om hun ouders hierin mee te nemen. De uitkomsten van het project zijn gepresenteerd aan ouders, opa’s en oma’s en andere belangstellenden tijdens een informatieavond.

Uit de berekening bleek dat we zo’n 6000 panelen nodig hebben om als dorpen energieneutraal te worden. Uit de tellingen van de kinderen wisten we dat er al 1000 zonnepanelen op de daken lagen. Als je al een aantal zonnepanelen hebt liggen, ga je niet snel meer meedoen aan een postcoderoosdak. Er ligt nu een uitdaging. We moeten ruimte vinden voor in ieder geval 5000 panelen voordat we energieneutraal zijn.

Hoe is het draagvlak in de omgeving?

We begonnen in Kantens, maar nu komt er in Stitswerd waarschijnlijk ook een postcoderoosdak en ook Usquert wil graag meedoen. Het grootste gedeelte van de omgeving zal zich er niet zo van bewust zijn, maar stukje bij beetje proberen we meer mensen te bereiken. Nu begint het balletje langzaam te rollen, omdat we steeds meer bekendheid krijgen. Wel lopen we ook tegen een grens aan. Namelijk dat de netwerkbeheerder een deel van het gebied rechts van ons (waarvan de stroom naar netwerkstation Eemshaven West gaat) heeft afgesloten. Het net zit voorlopig vol en pas vanaf 2020 kunnen we aan die kant verder uitbreiden. Hoe dat zit? Nou, het netwerk is neergelegd zodat de energie vanaf de energiecentrale naar de huizen kan worden getransporteerd. Dat het nu ook in steeds grotere getalen andersom moet, is het netwerk niet goed op voorbereid. De balans in het net moet bewaard worden.

Wat is jullie grootste uitdaging?

Onze grootste uitdaging is om de massa mee te krijgen en zo nog meer draagvlak te creëren in de omgeving. Daarnaast willen we graag dat zoveel mogelijk mensen energie van Energie VanOns afnemen. Mensen moeten bewust worden van het feit, dat ze dan energie afnemen vanuit de omgeving en dat winsten daarvan weer terugvloeien naar de omgeving.

Energie besparen

Naast groene energie opwekken, willen we de bewoners natuurlijk ook graag enthousiasmeren voor energiebesparende maatregelen. Echter, blijkt dat in dit gebied erg lastig. Wij zitten in het aardbevingsgebied, wat betekent dat de huizen vaak nog moeten worden versterkt. Als de huizen geschouwd (geïnspecteerd en 3D in kaart gebracht) worden, kan het soms een jaar duren voordat je het rapport ontvangt. In de tussentijd ga je geen extra energiebesparende maatregelen nemen, want je weet  niet wat er gaan gebeuren. Sommige huizen moeten misschien wel gesloopt worden. Dat staat dus op een laag pitje op dit moment.

”We willen volledig energieneutraal worden”

Hoe ging de samenwerking met Fonds nieuwe doen?

Wij kwamen met het Fonds Nieuwe Doen in contact, doordat wij aangesloten waren bij de Groninger Energiekoepel. Zij hebben, samen met de Milieufederatie Groningen en Grunneger Power  zeggenschap over een fonds van €2 miljoen voor het aardbevingsgebied. Dat fonds is ondergebracht bij Fonds Nieuwe Doen. Het ging eigenlijk heel erg snel. Doordat ik zelf ook penningmeester ben bij de Groninger Energiekoepel, spreken we dezelfde (financiële) taal. Dat maakt het extra gemakkelijk om alles snel te regelen!

Ok, ik wil meer weten over
het nieuwe doen

Fonds Nieuwe Doen Groningen gebruikt cookies om het bezoek voor jou nog makkelijker en persoonlijker te maken. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.