Naar hoofdinhoud

Podium Café
Peter en Leni
Steendam

“Het Nieuwe Doen is niet
achter de geraniums gaan zitten!”

Peter en Leni hebben een café in Steendam, waar elke vrijdag livemuziek te horen is. Zij huren dit cafe inmiddels van een Stichting, opgezet met een aantal dorpsgenoten die het pand hebben gekocht met behulp van het Fonds Nieuwe Doen. Het Café heeft belangrijke functie in het dorp, omdat het mensen met elkaar verbindt. Zo heeft de dorpsvereniging diverse initiatieven ontplooid en dat maakt het wonen in Steendam een stukje leuker. Daar staken enkele dorpsbewoners een stokje voor door een Stichting te starten, zelf geld op te halen en het resterende bedrag via een lening van het Fonds Nieuwe Doen te verkrijgen.

Het Nieuwe Doen: niet achter de Geraniums gaan zitten.

Peter en Leni zijn 20 jaar geleden naar Groningen verhuisd. Leni droomde altijd al van een huis waar ze omheen kon rennen en dat was in Groningen mogelijk. Het stel vertrok naar Groningen en wilde hier aan de slag gaan, maar dat was nog niet zo makkelijk. Peter heeft enige tijd in Groningen voor de KPN gewerkt maar dat stopte. ‘En wat moet je dan als 55-jarige? Achter de geraniums gaan zitten is niets voor mij,’ zegt Peter. Het was ook niet bepaald een makkelijke periode voor Peter en Leni. Er waren meerdere sterfgevallen in de familie en hun geliefde hond overleed ook nog. Het stel besloot het heft in eigen handen te nemen. ‘We bedachten dat we alleen nog maar leuke dingen wilden doen. En dat is wat mij betreft het Nieuwe Doen,’ vertelt Leni.

“Het dorp was verbonden met elkaar en café Peter en Leni vormden het middelpunt.”

Café Peter en Leni

Het stel droomde ervan om hun passie voor muziek te kunnen combineren met werk. Ze gingen gericht op zoek naar een pand en kwamen in Steendam uit. Daar stond een pand te huur dat aan alle eisen voldeed. Zonder enige horecaervaring zijn ze café Peter en Leni gestart. Om het dorp een beetje beter te leren kennen, besloten ze een barbecue te organiseren. Peter en Leni betaalden het vlees en de dorpsgenoten de drankjes. Ze hadden gehoopt op 8 bewoners. Uiteindelijk waren dat er maar liefst 80! Op een inwonersaantal van 180 is dat een behoorlijk hoge opkomst. De inwoners van Steendam hadden onderling weinig contact met elkaar en er was weinig wat ze met elkaar verbond. Café Peter en Leni bracht daar verandering in.

Verbinding in het dorp

Na deze barbecue kwamen mensen vaker naar het café en zo ontstond er een dorpsvereniging. Diverse initiatieven zoals glasvezel, het kabouterpad en het vergroten van de verkeersveiligheid in het dorp werden gerealiseerd. Het dorp was verbonden met elkaar en café Peter en Leni vormde het middelpunt. In 2016 liep het huurcontract af en de huurbaas was voornemens het pand te verkopen. Betekende dit het einde van het tijdperk van café Peter en Leni?

Fonds Nieuwe Doen werkt met je mee

‘Wat me opviel was dat het Fonds Nieuwe Doen inhoudelijk goed werkt. Het is niet bureaucratisch, ze reageren snel en het is heel duidelijk waar je aan moet voldoen. Het zijn vakmensen die weten waar ze over praten. Alles was heel snel geregeld en ik vond de samenwerking ontzettend prettig. Dat is wat mij betreft echt een verademing en ook een goed voorbeeld van het Nieuwe Doen,’ besluit Christiaan.

Ok, ik wil meer weten over
het nieuwe doen

Fonds Nieuwe Doen Groningen gebruikt cookies om het bezoek voor jou nog makkelijker en persoonlijker te maken. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.