Naar hoofdinhoud

Multifunctionele Accommodatie Grootegast

“Een prachtig nieuw, energiezuinig gebouw waar sport en muziek worden gecombineerd!”

Nieuwe Doeners uit Grootegast!

Door de handen uit de mouwen te steken hebben deze Nieuwe Doeners van een idee een heuse nieuwe multifunctionele accommodatie weten te realiseren. Serieuze business dus! Door de sloop van de oude accommodatie van FC, Grootegast werd er vorig jaar letterlijk plaats gemaakt voor de MFA (Multifunctionele Accommodatie) Grootegast. Vandaag staat er een prachtig nieuw energiezuinig gebouw waar sport en muziek worden gecombineerd. Stichting Muziekonderwijs Grootegast (SMG,) Christelijke Muziekvereniging Oranje (CMV Oranje), en voetbalvereniging ‘FC Grootegast’ zijn de eerste huurders van de MFA die op 16 november 2018 officieel werd geopend. Een mooie aanwinst voor het dorp en haar bewoners! Een initiatief waar ook Fonds Nieuwe Doen heel trots op is. Lees hieronder het verhaal van de voorzitter van Stichting MFA Grootegast, Henk Kroon.

Aanleiding voor het initiatief

Het idee voor MFA (Multifunctionele Accommodatie) Grootegast ontstond enige tijd nadat de gymzaal waar de CMV Oranje in was gevestigd, werd afgebroken. CMV Oranje vond wel tijdelijk onderdak maar kreeg van de gemeente de toezegging dat ze hulp zouden krijgen bij het vinden van meer passende accommodatie. De muziekschool had op een aantal plaatsen problemen met de buren als gevolg van geluidsoverlast en de FC Grootegast had een sterk verouderde accommodatie. Na een aantal varianten te hebben onderzocht (met het lokale openluchtbad en de geprivatiseerde sporthal) werd op aandringen van de gemeente de variant muziek en voetbal onderzocht en de stichting MFA opgezet om het plan uit te werken en te realiseren.

De locatie buiten het dorp had niet direct de instemming van alle inwoners van Grootegast. Doordat de voetbalvereniging al iets buiten het dorp zat was dit onvermeidelijk. Zowel voor CMV Oranje als de muziekschool was de locatie buiten het dorp absoluut geen probleem. De nieuwe accommodatie met een grote zaal en speciale ruimtes voor de muziekschool voldeden aan de geformuleerde eisen. Van geluidsoverlast is op deze locatie geen sprake. Ook voor de FC heeft het nieuwe gebouw voordelen; voldoende kleedruimtes en een horecaruimte met uitzicht op het hoofdveld. Een gouden combinatie dus!

1 miljoen euro

Al met al hadden we ongeveer 1 miljoen euro nodig om het MFA Grootegast te realiseren. Dit hebben we bij elkaar gekregen door o.a. sponsoren. De voetbalvereniging heeft hierin haar steentje bijgedragen, maar ook de gemeente Grootegast en de provincie Groningen heeft ons enorm geholpen. Via de provincie kwamen we uit bij Fonds Nieuwe Doen.

Fonds Nieuwe Doen

We wilden tijdens de bouw al rekening houden met energiezuinige oplossingen en zochten ook nog geld voor de inrichting van het gebouw. Door Fonds Nieuwe Doen konden we dit realiseren. We hebben een deel van de lening geïnvesteerd in zonnepanelen, ledverlichting en de isolatiewaarde van het gebouw zodat het gebouw zo duurzaam mogelijk wordt.

Faciliteiten van de MFA

Om het MFA aan te passen op onze huurders, hebben we goed geluisterd naar de wensen van de toekomstige gebruikers. Zo wil CMV Oranje niet alleen repeteren, maar willen ze ook try out concerten kunnen geven. Daarom hebben we in het ontwerp rekening gehouden met een zaal van zo’n 300 m2. Om een goede akoestiek te krijgen hebben we rekening gehouden met de juiste materialen voor met name het plafond. De vloer moest vochtbestendig zijn in verband met de blazers.

De voetbalvereniging had 4 gerenoveerde en 4 sterk verouderde kleedkamers. De wens was om tien kleedkamers te hebben. Daarom zijn naast de 4 “oude” kleedkamers, die in de nieuwbouw geïntegreerd zijn, 6 nieuwe gerealiseerd. Daarnaast hebben we een massageruimte gebouwd en zijn er 4 speciale scheidsrechter kleedkamers. Natuurlijk is er ook een horecaruimte! 

Naast de vaste huurders kunnen ook anderen gebruik maken van de zalen en faciliteiten van de MFA. Scholen kunnen bijvoorbeeld een zaal huren voor een Sinterklaasviering of een toneelstuk. We willen er graag voor iedereen zijn.

Grand opening!

Op 16 november 2018 werd de MFA officiëel geopend! Eigenlijk was dit net iets te vroeg. Het gebouw was nog niet helemaal klaar. We hadden gehoopt om rond de bouwvak klaar te zijn, maar de realisatie is o.a. door een overspannen arbeidsmarkt in de bouw uitgelopen. Per 1 december konden de huurders het pand betrekken. Ik hoop dat de buurtbewoners veel plezier van het gebouw gaan hebben. Iedereen is welkom!

Ok, ik wil meer weten over
het nieuwe doen

Fonds Nieuwe Doen Groningen gebruikt cookies om het bezoek voor jou nog makkelijker en persoonlijker te maken. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.