Naar hoofdinhoud

GaveSuper
Oostwold

“Het Nieuwe Doen: Samen zelf doen!”

Op de plek waar het oude dorpshuis in Oostwold stond, zou een nieuwe school worden gebouwd. Het plan stuitte op weerstand. De dorpsbewoners wilden niet zomaar hun eigenhandig gebouwde dorpshuis opgeven. Het bestuur van het dorpshuis en 26 verenigingen uit het dorp gingen met de gemeente rond de tafel. Er werd gekeken naar de mogelijkheid om een multifunctioneel centrum te bouwen en dat werd een feit. Inmiddels wordt het multifunctioneel centrum de Gaveborg, waarin de kinderopvang, het dorpshuis, de school, de sportvoorzieningen en dagwinkel de GaveSuper gevestigd zit, volop gebruikt. Het is een onmisbare plek in de samenleving geworden. Zonder dit initiatief was Oostwold volgens velen een slaapdorp geworden.

Zonder draagvlak geen draagkracht

Evert van Vliet, bestuurslid van het dorpshuis vertelt: ‘Vanaf het moment dat duidelijk werd dat er multifunctioneel centrum kwam, zijn we een werkgroep gestart. Vanuit deze werkgroep hebben we deelvragen uitgezet aan kleine groepen vrijwilligers die een concrete opdracht kregen. Hier waren ze ook verantwoordelijk voor. Op deze manier raakten er veel dorpsgenoten betrokken bij het project. Dit zorgde voor draagvlak en draagvlak zorgt voor draagkracht. Dan wordt je projectgroep zeer slagvaardig. Ik denk dat dit essentieel is geweest voor het doen slagen van dit project. Voor mij is dit een goed voorbeeld van het Nieuwe Doen en het sluit goed aan op ons eigen motto: samen zelf doen’.

“Hij was nog nooit zo gelukkig als nu. Daar doen we het natuurlijk voor.” 

Dorpsgenoten zijn eigenaar van de GaveSuper

In het multifunctioneel centrum is ook de dagwinkel de GaveSuper gevestigd.  De GaveSuper is een coöperatieve winkel. Het bijzondere is dat de leden van de coöperatie de bewoners zijn van Oostwold en omliggende dorpen. Zij hebben een deel van de winkel gefinancierd en zijn daarom zelf voor een klein deel eigenaar van de winkel. ‘Dit zorgt voor een stukje verbinding. Mensen zijn daarom sneller geneigd om hier hun boodschappen te halen. Ook hebben we meer dan 100 vrijwilligers die in een poule als vrijwilliger in de Gaveborg en in de  winkel werken’, zegt bestuurslid van de GaveSuper Evert van Vliet. ‘Het verbindt mensen ook. Zo vertelde een van de vrijwilligers (ouder dan 70 jaar) aan mij dat hij al jarenlang in Oostwold woonde en nu eindelijk de moed bij elkaar had verzameld om als vrijwilliger aan de slag te gaan bij de GaveSuper. Hij had meer mensen leren kennen dan hij ooit had gedaan en was nog nooit zo gelukkig als nu. Daar doen we het natuurlijk voor,’ vertelt Evert van Vliet.

Fonds Nieuwe Doen verleende financiering

De dorpsgenoten hebben met hun financiering gezorgd voor een startkapitaal. Daarnaast had de werkgroep ook nog subsidies aangevraagd en betaalde de woningcorporatie voor een deel mee. Toen de supermarkt veranderde van de Spar/Attent naar Van Tol/Dagwinkel, moest de winkel opnieuw ingericht worden. Gezien de belangrijke maatschappelijke functie van de winkel in het dorp, was het Fonds Nieuwe Doen direct geïnteresseerd om een financiering te verstrekken. ‘Wij hebben bijzonder prettig samengewerkt met het Fonds Nieuwe Doen. Ze zijn goed te bereiken en oprecht geïnteresseerd in ons project. Niet koud en zakelijk als bij een bank, maar er was een warm en persoonlijk contact.  Ze denken met je mee en geven duidelijk aan wat ze nodig hebben om de lening daadwerkelijk te kunnen verstrekken. Wij zijn ontzettend blij met het Fonds Nieuwe Doen. Bij een bank hadden we deze lening niet gekregen,’ zegt Frans Traa, secretaris van de GaveSuper.

Ok, ik wil meer weten over
het nieuwe doen

Fonds Nieuwe Doen Groningen gebruikt cookies om het bezoek voor jou nog makkelijker en persoonlijker te maken. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.