Naar hoofdinhoud

De Holm in Den Andel

”Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan.”

Echte Nieuwe Doeners

De Holm is het voormalig schoolgebouw in Den Andel (Noord Groningen). De schoolactiviteiten stopten en het gebouw werd mogelijk verkocht aan particulieren. Daar wilden een aantal dorpsbewoners een stokje voor steken. Het schoolgebouw is een centraal punt in het dorp. De dames Sandra, Marja en nog een aantal vrijwilligers zagen de kans om het oude schoolgebouw in te zetten als multifunctioneel centrum. Een broedplaats voor werken, leren, zorgen en meedoen. Dit geheel vanuit de gedachte het dorp leefbaar en aantrekkelijk te houden voor bewoners en om mogelijk nieuwe bewoners aan te trekken.

Zoals Wethouder Verschuren (Winsum) verwoordt: ,,De initiatiefnemers hebben van de Holm een ontmoetingsplek gemaakt waar veel inwoners graag even langslopen om met een kopje thee of koffie even bij te praten. Opvallend is dat ook mensen die je bij andere activiteiten nooit ziet, hier aanschuiven. De Holm is daarmee in korte tijd een onmisbare voorziening geworden.’’ Inmiddels steunt een heel groot deel van het dorp dit initiatief. Burgemeester Michels (Winsum) benadrukt: ,,De Holm laat zien dat `de kracht van de samenleving’ geen loze kreet is. Door hun kracht hebben zij de leefbaarheid van het dorp een geweldige impuls gegeven.’’ Op 28 november 2018 werd de koop van de voormalige school officieel. Oftewel: typische Nieuwe Doeners die het heft in eigen handen nemen! Lees hieronder het verhaal van initiatiefnemers Sandra en Maja.

Aanleiding voor het initiatief

´´Ruim drie jaar geleden sloot de basisschool in Den Andel. We wisten dat de gemeente het schoolgebouw wilde verkopen, maar wij als dorp wilden het graag in eigen handen houden. Daar hebben we ons voor ingezet. De gemeente stemde in en wij kregen de school in bruikleen. Nu drie jaar later kunnen we mede door het Fonds Nieuwe Doen de school aankopen en onze initiatieven nog verder ontwikkelen!

Projecten

H,Andel

Als eerste project startten we het winkeltje ‘H,Andel´. Een winkel voor tweedekans producten volgens hetzelfde principe als ´mijn tafel´. Buurtgenoten huurden een tafel bij ons en wij verkochten hun tweedekansjes. Zij ontvingen de opbrengst van de verkoop en wij de huur van het tafeltje. Zo verdienden we net genoeg om de hoge energiekosten van het oude gebouw te betalen. Om wat extra geld te verdienen staat er in de gang een permanente rommelmarkt.

Precious Plastic

In de winkel staat een koffietafel waar een veel buurtgenoten geregeld komen. Hier ontstaan een hele hoop goede ideeën voor leuke projecten. Door het gewoon te doen zijn er al veel projecten gerealiseerd. Aan deze tafel is ook het project ‘Precious Plastic’ ontstaan. Wij wilden iets doen aan het vele onnodige plastic dat we allemaal gebruiken. Behalve bewustzijn creëren rondom de plasticproblematiek, wilden we het plastic recyclen door er nieuwe producten van te maken. De machines hiervoor hebben we laten maken door studenten van het Noorderpoortcollege in Stadskanaal. Onze doelstelling van het project is tweeledig: naast het recyclen willen we ook aandacht besteden aan het stoppen met de productie van plastic. Dat wordt een les voor ons allemaal.

Historiaal

Om de ontstaansgeschiedenis van het gebied in kaart te brengen en te vertellen is het project ‘Historiaal’ in het leven geroepen. Door de educatieve aard van dit project nodigen we scholen bij ons uit om de verhalen en de ambachten van vroeger te ervaren. We brengen bijvoorbeeld oude ambachten, zoals ijzersmeden en houtbewerken terug.

Verhalenvangers

Bij het sluiten van de school in het dorp, dreigden veel verhalen en foto’s uit verschillende generaties verloren te gaan. Wij vinden het erg belangrijk dat de dorpsbewoners kunnen blijven genieten van deze verhalen. Zo is het project ‘verhalenvangers’ ontstaan. Onze doelstelling hier, is om de geschiedenis van het dorp en haar mensen vast te leggen. Deze verhalen worden goed gecheckt, zodat het ook gebruikt kan worden in wetenschappelijk onderzoek.

Het Fonds Nieuwe Doen

We wilden het allerliefste de school aankopen, maar daar hadden we natuurlijk wel een flinke som geld voor nodig. Toen wij dit met de gemeente en provincie bespraken, attendeerden ze ons op het Fonds Nieuwe Doen. Het Fonds heeft drie pijlers: energie, leefbaarheid en zorg. Wij vallen onder ‘’leefbaarheid’’ en mochten een beroep doen op een lening om het gebouw aan te kopen. Die lening hebben we gekregen! Zo heeft het Fonds een belangrijke rol gespeeld in het voortzetten van ons initiatief. Ze werken snel, zakelijk en informeel. Dat werkte voor ons heel prettig.

Naast deze lening, hebben we ook een lening gekregen via de Koninklijke Nederlandsche Heidemaatschappij en heeft de aardappel poederfabriek Rixona uit Den Andel ons €5000 geschonken.

Draagvlak zeer groot

Ook hebben we zelf een crowdfundingsactie georganiseerd. Anderhalf jaar geleden zijn we alle huizen in het dorp langs geweest met de vraag of ze ons wilden steunen. We hebben toen €10.000 opgehaald! Momenteel zijn we met het tweede deel van deze actie begonnen. We hebben op dit moment al €16000. Het draagvlak in het dorp is zeer groot. Dat hebben we nodig, want zonder draagvlak kunnen we niks beginnen. Zo hebben we ook een ploeg vrijwilligers uit het dorp die ons helpt in de Holm.

Toekomstmuziek

We hebben in de afgelopen drie jaar al veel bereikt. Op 28 november wordt de aankoop van de Holm officieel. We hebben onze handen vol aan alle initiatieven die al zijn ontwikkeld of nog in de kinderschoenen staan. Het is heel belangrijk dat alle buurtgenoten ons weten te vinden om samen een hapje te eten of om een goed gesprek te voeren onder het genot van een kop koffie. We willen een plek zijn voor dagbesteding en re-integratie. We hebben ook yoga, exposities en een workshopruimte. De Holm is nu al uitgegroeid tot een bruisend bolwerk in Den Andel! 

Wie zijn nog meer bezig met het nieuwe doen op het gebied van leefbaarheid?

Ok, ik wil meer weten over
het nieuwe doen

Fonds Nieuwe Doen Groningen gebruikt cookies om het bezoek voor jou nog makkelijker en persoonlijker te maken. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.