Naar hoofdinhoud

Coöperatie Pekela Duurzaam
Pekela

“Scholen en Sportverenigingen in financiële problemen is onacceptabel”

Sportverenigingen in Pekela kwamen financieel in de problemen door de afschaffing van de teruggaafregeling op de energiebelasting. De coöperatie Pekela Duurzaam vond dit onacceptabel en schoot te hulp. Inmiddels heeft de coöperatie, met behulp van het Fonds Nieuwe Doen, 204 zonnepanelen geplaatst in Pekela en wordt er gebruik gemaakt van de postcoderoosregeling. Scholen en jeugdcentra haakten ook aan. Hierdoor zijn de energiekosten van de deelnemende scholen en verenigingen veel lager geworden door de teruggave van de energiebelasting op elektriciteit én hebben zij voor een periode van 15 jaar een lagere energierekening.

Coöperatie Pekela Duurzaam

Sinds 2013 is er vanuit een particulier initiatief een coöperatie opgesteld onder de naam Pekela Duurzaam. De leden hebben als doel allerlei activiteiten te ontplooien die bijdragen aan een energieneutraal Pekela. Dit vanuit de ambitie die de gemeente Pekela heeft uitgesproken: streven naar een energieneutraal Pekela.

Aanleiding voor initiatief

In 2014 werd de teruggaaf energiebelasting beëindigd. In die periode kwamen met name sportverenigingen in de problemen, omdat de kosten voor energie veel hoger werden. Dit bedreigde het bestaansrecht van bepaalde partijen. ‘Voor ons was dat onacceptabel,’ zegt voorzitter Oosterveld. ‘Verenigingen en scholen spelen een belangrijke rol in onze samenleving. Vanuit de bestaande coöperatie hebben we de koppen bij elkaar gestoken en gekeken naar een oplossing voor deze kwestie.’

Postcoderoosregeling

‘We hebben de partijen bij elkaar geroepen en gezamenlijk bekeken wat we konden doen aan deze situatie. Toen kwam de postcoderoosregeling naar voren. De postcoderoosregeling vloeit voort uit het Energieakkoord 2013 en is bedoeld om de opwekking van lokale en duurzame energie te stimuleren. Met de postcoderoosregeling krijgen lokale bewoners en verenigingen de mogelijkheid gezamenlijk, in een coöperatie of vereniging van eigenaren, te investeren in duurzame energie. In ruil hiervoor krijgen de deelnemers een korting op de energienota. Dit was voor Pekela Duurzaam een goede regeling die aansloot bij de wensen van de deelnemende partijen.

“Scholen en verenigingen gered van financiële catastrofe door zonnedak.”

Hoe heeft Pekela Duurzaam dit aangevlogen?

We zijn gestart met het maken van een businesscase. Hierbij hebben we de hulp ingeschakeld van diverse experts op het gebied van energie en duurzaamheid. We hebben heel duidelijk gekeken naar welke investering er gedaan moest worden en welke kosten daaraan verbonden zijn. We wisten precies wat we nodig hadden en konden starten met de bouw van een zonnedak op de sporthal in Nieuwe Pekela dat de gemeenten ons ter beschikking had gesteld.

Fonds Nieuwe Doen financierde de helft van het zonnedak

Voor de bouw van het zonnedak hebben we subsidie aangevraagd. Samen met de bijdragen van de deelnemende verenigingen, hebben we de helft van het zonnedak kunnen bekostigen. Voor de andere helft hebben we contact gezocht met het Fonds Nieuwe Doen. Zij hebben onze businesscase bekeken en binnen een kleine maand was de financiering rond. Daar waren we erg blij mee omdat we vóór de zomer wilden starten met de werving van deelnemers. Inmiddels hebben we 204 zonnepanelen geplaatst waardoor we mee kunnen doen aan de postcoderoosregeling. Op die manier kunnen de kosten van de energierekeningen van de scholen, jongerencentra en verenigingen omlaag én leveren zij een bijdrage aan een schoner milieu.’

Wat is het geheim van het Nieuwe Doen?

Voor de coöperatie Pekela Duurzaam is het Nieuwe Doen: ervoor zorgen dat je met elkaar de leefkwaliteit in Pekela waarborgt. ‘Scholen en verenigingen zijn van groot belang voor de leefbaarheid en woonkwaliteit van de gemeente. Daar zijn de coöperatie leden, wonend in de gemeente, zich heel bewust van. Daarnaast zijn de bestuursleden op deze manier gemotiveerd om bij te dragen aan een beter milieu. Mede door de aardbevingsproblematiek zijn we nu extra gemotiveerd om te kijken naar alternatieve energiebronnen,’ vertelt voorzitter Oosterveld. Voor starters van een vergelijkbaar project heeft hij een tip: ‘Zorg dat je goed in kaart hebt wat je wilt, maak een businesscase, koppel daar een tijdspad aan, betrek er experts bij en breng goed in beeld welke partijen bij het project betrokken moeten worden. En, zorg bovenal voor goede communicatie met de potentiële deelnemers.’

Ok, ik wil meer weten over
het nieuwe doen

Fonds Nieuwe Doen Groningen gebruikt cookies om het bezoek voor jou nog makkelijker en persoonlijker te maken. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.