Naar hoofdinhoud

Energie Coöperatie Noorddijk 
Noorddijk

“Het Nieuwe Doen: groene energie voor en uit de buurt!”

Energie Coöperatie Noorddijk

Energie Coöperatie Noorddijk is een initiatief dat bijdraagt aan het verduurzamen van Groningen. Een project waarbij buurtbewoners en omwonenden binnen de postcoderoos kunnen investeren in groene energie; een zonnedak met maar liefst 644 zonnepanelen! Een uitkomst wanneer je huis niet geschikt is voor zonnepanelen. Geen zonnepanelen dus op je eigen dak; gewoon uit de buurt en voor de buurt!

Hoe werkt dit? Per zonnepaneel betaal je 99 euro. De zonnepanelen leveren groene energie terug aan het net en de belastingdienst is daar erg blij mee. Ze belonen je zelfs door korting te geven op je energierekening! Op deze manier stimuleren ze duurzaamheid. Door deze korting heb je over 5 jaar je investering van 99 euro er al uit. Je zet je dus in voor het milieu en verdient er ook nog eens aan.

Theo Maas, secretaris EC Noorddijk vertelt: ‘Dit initiatief zet meer zoden aan de dijk. We willen mensen ontzorgen wanneer hun huis niet geschikt is voor zonnepanelen, ze hier geen geld voor hebben of er simpelweg geen omkijken naar willen hebben. Wij regelen bijna alles; je hebt er zelf nauwelijks werk van.’ Het is eenvoudig, duurzaam en ook nog voordelig.

Aanleiding van het initiatief

Het idee is ontstaan tijdens een buurtavond, waar buurtbewoners ideeën bespraken over het verduurzamen van de buurt. Een van de ondernemers uit het dorp zei ‘ik zou wel een kleine windmolen willen hebben die je overal in de provincie ziet. Zou iemand dit kunnen uitzoeken?’ Dit bleek niet voor Noorddijk op te gaan. ‘We zitten aan de verkeerde kant van de stad, dus een kleine windmolen levert te weinig energie op.’ Zonne-energie zou daarentegen wel goed kunnen werken. Via de Natuur en Milieu Federatie Groningen (NMF) zijn we op het idee gekomen; een zonnedak voor de bewoners van Noorddijk en omwonenden binnen de postcoderoos. Vanaf toen ging het vrij vlot. Mensen waren enthousiast en ondernemer Peter Kuil stelde zijn dak beschikbaar. ‘Na de tweede voorlichtingsavond hadden we het idee dat dit initiatief een succes kon worden. En dat bleek, na deze avond hadden we al snel 200 zonnepanelen verkocht! Het ging letterlijk van een leien dakje.’

Ondernemen is niet moeilijk, je moet het gewoon doen!

‘We hebben vrij snel een website en een flyer ontwikkeld. Deze flyer hebben we via de wijkkrant verspreid. Zo wisten de meeste buurtbewoners ervan af. Daarnaast organiseerden we buurt avonden, waarbij steeds zo’n 20 à 30 geïnteresseerden aanwezig waren. Het was een duidelijk verhaal. Je wordt lid van de coöperatie, betaalt een bedrag per zonnepaneel en in ruil daarvoor krijg je geld terug van de belastingdienst. Dit kost het en dit krijg je ervoor terug. Daarnaast is de sociale cohesie voor ons een hele belangrijke pre. We kennen elkaar en vertrouwen elkaar.’

Fonds Nieuwe Doen heeft het project mogelijk gemaakt!

‘Via de Groninger Energie Koepel (GrEK) zijn we bij Fonds Nieuwe Doen terecht gekomen. Terwijl wij nog bezig waren met de startsubsidie, belde de penningmeester dat de lening al was toegekend. Vanaf het indienen van de businesscase en de aanvraag van de lening hebben wij binnen een maand al een akkoord gekregen. Dat ging ontzettend snel! Met dank aan de Fonds Nieuwe doen en de inzet van de buurt hebben we het project in een half jaar tijd weten te realiseren!

Over de panelen die op het dak liggen hebben we heel gunstig kunnen onderhandelen. De zonnepanelen kosten ons 220 euro per paneel, all-in. Hiervan betaalt het lid dat het afneemt 99 euro. Het overige deel wordt door het Fonds als lening verstrekt en voorgeschoten. De leden van de coöperatie betalen een 10tje per jaar per paneel, voor rente en aflossing van de panelen.’

”Het hoeft niet ingewikkeld te zijn, je moet het gewoon doen! Fonds Nieuwe Doen heeft het project (mede) mogelijk gemaakt.”

Ok, ik wil meer weten over
het nieuwe doen

Fonds Nieuwe Doen Groningen gebruikt cookies om het bezoek voor jou nog makkelijker en persoonlijker te maken. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.