Naar hoofdinhoud

Samenwerking Invest-NL en de Regionale Energiefondsen

Invest-NL en de 15 Regionale Energiefondsen (REFs) zijn een samenwerking aangegaan om de
financiering van energietransitie te versnellen.

Gezamenlijke financiering en samenwerking geeft de mogelijkheid kennis en slagingskansen te
vergroten, risico’s te delen en richting ondernemers een beter afgestemd aanbod te doen.

Grote projecten kunnen door deze samenwerking beter gefinancierd worden. Waar een regionaal fonds onvoldoende ruimte biedt, past deze mogelijk bij Invest-NL. Naast samenwerking op het gebied van financiering, zal ook samengewerkt worden om de ontwikkeling van projecten te versnellen door hen te helpen met business development en kennis en ervaring uit te wisselen. Regionale projecten vergen lokale kennis, die bij de regionale energiefondsen volop aanwezig is.

Sinds 2012 bestaan er regionale energiefondsen in Nederland die de belangrijke rol hebben om de energietransitie te versnellen. De fondsen hebben tussen 2012 en 2018 voor € 400 miljoen aan financiering verstrekt aan 700 projecten. Hierdoor wordt voor ruim € 1,5 miljard aan projecten gerealiseerd. Door de getekende samenwerking tussen de REFs en Invest-NL willen betrokken partijen dit succes verder versnellen en vergroten.

Fonds Nieuwe Doen heeft in de provincie Groningen inmiddels 112 energieprojecten mede gefinancierd. Hiermee is een bedrag van € 11 miljoen verstrekt waarmee voor ruim € 75 miljoen aan projecten gerealiseerd zijn. FND verwacht dit jaar zeker opnieuw voor een dergelijk bedrag aan energieleningen te gaan verstrekken.

Ok, ik wil meer weten over
het nieuwe doen

Fonds Nieuwe Doen Groningen gebruikt cookies om het bezoek voor jou nog makkelijker en persoonlijker te maken. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.