Naar hoofdinhoud

Regionale energiefondsen maken verschil!

Regionale energiefondsen maken verschil!

De regionale energiefondsen van de provincies en van een aantal grote steden, gaan voortaan meer samenwerken en hun krachten waar mogelijk bundelen. De fondsen blijken namelijk enorm succesvol te zijn. Sinds 2012 is er voor ruim 1,5 miljard aan duurzame lokale energie projecten gerealiseerd. Ingezette middelen keren na verloop van tijd weer terug en worden opnieuw ingezet. Dit toont aan dat energietransitie overheden niet perse geld hoeft te kosten.  Volgens de fondsen liggen er, na de hoopgevende presentatie van het voorlopige klimaatakkoord, volop kansen om het geheel van de regionale fondsen verder op te schalen.

”Sinds 2012 bewijzen wij al dat de energietransitie in Nederland gewoon geld kan opleveren. De energietransitie is al door veel lokale ondernemers en energie co-operaties opgepakt. Nu willen we deze successen onder de aandacht te brengen van de beleidsmakers die het klimaatakkoord nader moeten uitwerken.”, aldus Michel Hendriks. Een van de woordvoerders van de 13 energiefondsen.

Volgens Jemy Pauwels van het Gelderse Energiefonds kan er nu aan de ‘grote’ energietransitie echt vorm gegeven gaan worden. “De energiefondsen hebben de afgelopen jaren 673 projecten in het hele land gefinancierd. Zonder de energiefondsen zou een groot aantal van deze projecten met een investeringsvolume van ruim 1,5 miljard gewoon zijn blijven liggen!” Ook Fonds Nieuwe Doen heeft in het afgelopen anderhalf jaar 89 energieprojecten gefinancierd. Doordat de regionale fondsen op professionele wijze risicodragend kapitaal en kennis verstrekken, haken steeds meer commerciële banken en crowdfundingplatforms aan.

700 miljoen

De fondsen beheren op dit moment in totaal meer dan 700 miljoen euro. Snelheid maken en houden lukt alleen met maatschappelijk draagvlak door lokale betrokkenheid van burgers en bedrijven. Dit is een speerpunt van de regionale energiefondsen. Vervolgens profiteert de omgeving van een project en van de verwachte winst van het fonds. De opbrengsten van de gemeentelijke en provinciale fondsen blijven immers in de regio.

Samenwerken

Vanwege het gezamenlijke succes, gaan de regionale fondsen meer samenwerken in het belang van de energietransitie en van de ondernemers die regio-overstijgende projecten willen uitvoeren. Als eerste stap wordt de CO2-reductie, die gerealiseerd zijn door de projecten van de fondsen, de komende maand in kaart gebracht door een onafhankelijk bureau.

Ok, ik wil meer weten over
het nieuwe doen

Fonds Nieuwe Doen Groningen gebruikt cookies om het bezoek voor jou nog makkelijker en persoonlijker te maken. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.