Naar hoofdinhoud

Nieuwe Doener opent Ludwig Kliniek

Eerste cardiologiepraktijk in Noord-Nederland die met name gericht is op vrouwen!

Marieke Ludwig is sinds 2010 cardioloog en oprichter van Ludwig Kliniek. Zij woont met haar gezin in Bedum. Marieke en haar man hebben de schuur naast hun woonhuis, wat oorspronkelijke een stationskoffiehuis was, helemaal verbouwd. Dit met de gedachte: we zien wel wat we ermee gaan doen. In die verbouwde schuur opent ze nu haar cardiologiepraktijk, die met name is gericht op vrouwen met hart- en vaatziekten.Marieke opent hiermee de eerste kliniek in Noord-Nederland met deze specialisatie. Het Fonds Nieuwe Doen mocht dit fantastische initiatief financieren. Lees hier het verhaal van een echte “Nieuwe Doener”.

Altijd al een eigen kliniek gewild

“Toen ik nog in Blaricum voor een privékliniek werkte zeiden patiënten tegen mij: ‘het lijkt hier wel een resort’. Ik ervoer zelf wat de meerwaarde is van een privékliniek ten opzichte van de reguliere zorg en bedacht: ooit wil ik dit ook!”

Dat moment werd werkelijkheid toen de verbouwing van de schuur na twee jaren klaar was en haar man zei: ‘Weet je wat jij moet doen? Hier je privékliniek beginnen’. Ze werkte op dat moment nog in het MCL Medisch Centrum Leeuwarden maar bedacht direct: dit is het moment. Nu valt alles op z’n plek. Ik ga mijn eigen cardiologiepraktijk beginnen voor met name vrouwen.

 

Eerste kliniek in Noord-Nederland specifiek voor vrouwen

“Er is te weinig aandacht voor vrouwen met hart- en vaatziekten. De onderzoeken zijn met name gericht op blanke mannen van 60+. De dosering van medicijnen kan bij vrouwen bijvoorbeeld zomaar 4 keer lager zijn dan bij mannen. Gelukkig zijn collega’s Angela Maas en Janneke Wittekoek al in de bres gesprongen voor vrouwen met hart- en vaatziekten. Zij hebben hun eigen kliniek opgezet in Nijmegen en Utrecht. Maar in het noorden zit niks. Dat is voor mij ook een motivatie geweest om de Ludwig Kliniek te starten. Nu kunnen vrouwen in het noorden ook naar een gespecialiseerde cardiologiepraktijk. Er komen trouwens steeds meer dochters met moeders naar onze kliniek voor bijvoorbeeld een second opinion.”

Waarom een privékliniek?

“Ik denk dat er behoefte is aan andere zorg dan alleen ziekenhuiszorg. En ik zelf had daar ook behoefte aan. Ik wil in alle rust mijn patiënten zien en ze de aandacht geven die ze nodig hebben. In het ziekenhuis heb je een andere bedrijvigheid en word je vaker gestoord. Ook heeft de huiselijke setting van de praktijk een positief effect op patiënten. Zo sprak ik laatst een patiënt die bij haar laatste controle in het ziekenhuis een hoge bloeddruk had. Bij mij in de kliniek had ze een compleet normale bloeddruk. Je ziet dat de spanning oploopt bij patiënten zodra doktoren met witte jassen in een ziekenhuisomgeving bijvoorbeeld de bloeddruk opmeten. We noemen dit ook wel het witte-jassen-syndroom. Ik draag alleen een witte jas bij het bloedprikken.”

Wat is de rol van het Fonds Nieuwe Doen geweest?

“Mijn man kende het Fonds Nieuwe Doen en vertelde me dat ze initiatieven in de zorg financieren. Ik heb toen een financiering aangevraagd voor apparatuur en het elektronische patiëntendossier. Iets wat een bank nooit zou financieren maar cruciaal was voor mijn bedrijfsvoering. Door het Fonds Nieuwe Doen ben ik dan ook enorm geholpen. De afhandeling ging zeer snel. Ik had al offertes aangevraagd en kon vrij snel bij het fonds aangeven wat ik nodig had. Binnen korte tijd was de financiering rond en kon ik mijn echo apparaat uit Duitsland importeren.”

Ok, ik wil meer weten over
het nieuwe doen

Fonds Nieuwe Doen Groningen gebruikt cookies om het bezoek voor jou nog makkelijker en persoonlijker te maken. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.