Naar hoofdinhoud

Fonds Ontwikkelkosten Energiecoöperaties Groningen van start

Persbericht

Energiecoöperatie Eekerpolder heeft voor de ontwikkeling van het zonnepark Eekerpolder in Midden-Groningen als eerste gebruik gemaakt van het Fonds Ontwikkelkosten Energiecooperaties. Dit fonds is door de provincie Groningen opgericht en wordt uitgegeven via Fonds Nieuwe Doen. Door het nieuwe fonds kunnen energiecoöperaties vroegtijdig deelnemen aan energieprojecten. Zo kunnen inwoners van de provincie Groningen actiever meedenken en meedoen met de ontwikkeling van nieuwe energieparken en een deel van de winst besteden aan (duurzaamheids-)projecten in hun directe omgeving. Gedeputeerde Melissa van Hoorn en Titia Siertsema, voorzitter van Fonds Nieuwe Doen, hebben op 23 maart met de uitgave aan Eekerpolder het fonds officieel in gebruik genomen.

Opbrengsten

Lokale initiatieven hebben vaak niet genoeg geld beschikbaar om vanaf het begin mee te doen aan projectontwikkeling. Dit fonds is bedoeld om het energiecoöperaties makkelijker te maken om samen met een professionele partner een energieproject, zoals zon- en windparken, te ontwikkelen. Zo wordt een coöperatie namens inwoners mede-eigenaar van een park en heeft ze inspraak in de manier waarop het park wordt gerealiseerd. Ze ontvangt daarmee ook opbrengsten uit het park die ze, in overleg met de leden, besteedt aan duurzaamheid of andere doelen in de directe omgeving.

Veel belangstelling

Melissa van Hoorn: “We zien dat er al veel belangstelling is voor dit fonds. Daar zijn we heel erg blij mee. Want zo kunnen we inwoners ondersteunen om lokaal eigenaarschap te realiseren. En dat is belangrijk, want de energietransitie is van ons allemaal!” Titia Siertsema vult aan: “Met dit fonds krijgen Nieuwe Doeners in de provincie Groningen de kans om zelf hun voorwaarden te bepalen bij de ontwikkeling en aanleg van grote energieparken en dat is iets waar men al tijden behoefte aan heeft.”

Kosten

Energiecoöperaties kunnen maximaal € 500.000 lenen om hun deel van de ontwikkelkosten te betalen. Het gaat hierbij onder andere om de kosten voor een haalbaarheidsonderzoek of het opstellen van een businesscase, kosten voor vergunningen, subsidieaanvragen of onderzoekskosten voor bijvoorbeeld inpassing in het landschap of archeologie. In totaal is € 4,5 miljoen beschikbaar voor energiecoöperaties.

Informatie

In het klimaatakkoord is afgesproken dat bij duurzame energieprojecten, zoals zonneparken en windparken, minimaal 50% participatie door inwoners nagestreefd moet worden. Het fonds maakt dit mede mogelijk. Energiecoöperaties kunnen een aanvraag indienen via het fondsmanagement van Fonds Nieuwe Doen. Op www.fondsnieuwedoen.nl staat hierover meer informatie en ook over de voorwaarden.

Foto: Fonds Ontwikkelkosten Energiecoöperaties Groningen van start

Bestuursleden van coöperatie Duurzaam Menterwolde en coöperatie Eekerpolder samen met Titia Siertsema van Fonds Nieuwe Doen (3e van links) en gedeputeerde Melissa van Hoorn (5e van links) op locatie Sunbrouck.

Fotograaf: Pepijn van den Broeke

Wil je meer weten over het ontwikkelfonds?

Ok, ik wil meer weten over
het nieuwe doen

Fonds Nieuwe Doen Groningen gebruikt cookies om het bezoek voor jou nog makkelijker en persoonlijker te maken. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.