Naar hoofdinhoud

COOLBACK

We vragen CEO en founder Simon Meijer hoe hij deze coronatijd ervaart en wat het betekent voor zijn bedrijf. Lees hieronder het interview.

“Hoe dynamischer je bedrijf is, hoe minder last je hebt van de coronacrisis”

COOLBACK Company is een innovatieve start-up dat profielen maakt voor het bevestigen van zonnepanelen. Het zonnepaneel wordt door het profiel en de manier van bevestigen minder warm waardoor het 3% tot 5% meer energie levert. De start-up wordt mede gefinancierd door het Fonds Nieuwe Doen. COOLBACK Company stond aan de vooravond van de lancering van hun product in China toen de coronacrisis wereldwijd uitbrak. We vragen CEO en founder Simon Meijer hoe hij deze coronatijd ervaart en wat het betekent voor zijn bedrijf.

Waar stond je bedrijf vlak voor de coronacrisis?

“Eén jaar geleden hebben we ons product gelanceerd in China. China is het grootste productieland voor zonnepanelen. Vervolgens gingen we een traject in om het product nog beter te optimaliseren, testen en certificeren. Tussen de lancering en de verkoop van het product zit ongeveer een jaar. Afgelopen januari hadden we onze koffers gepakt voor een zakenreis naar China. We zouden onze eerste assemblagemachine neerzetten bij onze klant om vervolgens het productieproces te starten. We hadden eerst een afspraak in Bangkok en zouden doorvliegen naar Shanghai. Daar kregen we bericht dat Kunshan en Beijing getroffen waren door het coronavirus en op slot zaten. De rest van China functioneerde op dat moment nog. Vervolgens verspreidde het virus zich razendsnel en ging het hele land op slot. We zijn een week langer in Bangkok gebleven om de situatie aan te kijken. Uiteindelijk zijn we teruggegaan naar Amsterdam.”

En toen?

“Toen moesten we even schakelen. Heel China ligt plat en daarmee onze productie ook. Vervolgens werden Italië en Nederland ook getroffen. Precies de landen waar onze medewerkers zitten. Door de opvolging van landen en de tijd er tussen hebben we lang te maken gehad met maatregelen rondom corona. In China kon weer gewerkt worden toen in Nederland corona op het hoogtepunt was. Gelukkig zijn we gewend om online te werken. Enige bijkomstigheid nu was dat de kinderen thuis waren. Dat was wel even wennen voor iedereen.”

Wat kon je wel doen in deze tijd?

“Het productieproces en de opstart daarvan liep zeker twee maanden vertraging op. Maar stilstaan is geen optie, dus hebben we gekeken naar wat we wel konden doen. En dat bleek optimalisatie van de machine betreffende het lijmsysteem. Het personeel dat we nu in dienst hebben, is daar vol mee aan de slag gegaan. Zo konden we voorkomen dat iemand geen werk had. Eigenlijk was het een win-winsituatie dat we deze tijd hebben. We gaan nu nog beter de opstart in.”

Hoe gaat dat nu verder in China?

“De machine in China moet nu op afstand worden opgeleverd. Daarvoor heb ik lokale partijen nodig die dit voor ons doen. We moeten bevoegdheden delegeren aan deze mensen. Dat is gevoelsmatig soms wel eens lastig. Het liefst ben je er zelf bij, maar dat is niet te doen. Als westerling word je direct in quarantaine gezet en kun je niet vrij reizen. Gelukkig hebben we in het begin echt geïnvesteerd in relaties in China. Daar plukken we nu de vruchten van.”

Kun je terugvallen op een regeling?

“Toen corona uitbrak in China konden we terugvallen op een arbeidstijdverkorting regeling. Corona in China werd als overmacht gezien. Maar de regeling werd al snel aangepast toen corona ook in Nederland uitbrak. Er zat een omzetdalingscriterium vast aan de regeling waar ik aanspraak op zou kunnen maken. Maar als start-up hadden we een jaar geleden nog geen directe omzet en daarmee moet je het wel aantoonbaar maken . Ook hadden we goede voorwaarden bij de bank en hoefden we onze rente nog niet te betalen. We hadden het eigenlijk te goed geregeld, waardoor we buiten de scoop vielen.”

Wat heeft corona verder voor impact op je business voor langere termijn?

“Vrij weinig. De bouw van een groot zonnepark duurt gemiddeld een jaar. En er zijn er extreem veel. Dan is een vertraging van 6 maanden op het totaal niet direct een ramp. Daarnaast hebben we groei financieringen in december al aangevraagd”

Wat denk jij dat belangrijk is in deze tijd?

“Belangrijkste is dat je niet bevriest. Je moet anticiperen. Als ondernemer in een internationale omgeving zit je al in een turbulente en dynamische omgeving. Wij zijn dit eigenlijk al gewend en worden dagelijks uitgedaagd. Dat is anders dan voor bijvoorbeeld een school die in een vrij stabiele omgeving opereert. Hoe dynamischer je bedrijf is, hoe minder last je hebt van deze coronacrisis.”

Ok, ik wil meer weten over
het nieuwe doen

Fonds Nieuwe Doen Groningen gebruikt cookies om het bezoek voor jou nog makkelijker en persoonlijker te maken. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.